“We hebben er over nagedacht”
Van professoren neurologie mag je verwachten dat ze nadenken. En dat hebben ze ook gedaan, zeggen ze zelf.
Van professoren neurologie mag je verwachten dat ze nadenken. En dat hebben ze ook gedaan, zeggen ze zelf.
Er waren 60 vragen voor het examen, meer dan 400 studenten. “Dat is niet gelachen,” vertelt de prof in de krant De Standaard. Ze hebben alles geprint, één vraag per A4’tje, in kleur natuurlijk, het gaat om foto’s van patiënten. Bijna 25.000 pagina’s werden er afgedrukt. 25.000! Een stapel van 2,4 meter papier. “Het was de beste optie,” vult de decaan van de faculteit geneeskunde aan. “We hebben een test gedaan met computers, maar dat bleek niet haalbaar…”
Hier word je toch even stil van. De oudste universiteit, opgericht in 1425, doet zijn naam eer aan, alles opnieuw op papier, niks waard die technologie. Bovendien waren het enkel meerkeuzevragen, een bolletje zwart maken, kruis erover, whatever. Nee, computers kunnen daar niet mee overweg, denken ze in Leuven. Nu ja, denken. Hebben ze daar geen it-afdeling? Of beter nog, hebben ze daar geen it-studenten die een dergelijk programmaatje kunnen schrijven? En nu ik er aan denk, hebben ze daar geen briljante it-professoren? Daar in de schaduw van Imec, één van de meest geavanceerde technologiecentra ter wereld? Maar nee, een multiple choice-programma voor 60 vragen, dat is onmogelijk uit te werken… Je mag dan niet verbaasd zijn dat België op het vlak van e-health pas op de 7de plaats staat in de rangschikking met 12 EU-landen. Als de decaan van de faculteit geneeskunde van de grootste universiteit van het land al zegt dat een test met computers geen goed resultaat opleverde voor een setje vragen.
En dan blijkt inderdaad dat iedereen in het onderwijs in zijn eigen speeltuin blijft draaien, dat er geen coördinatie is, geen visie. Noch in de lagere, noch in de hogere scholen, niet in de universiteiten en zelfs niet binnen de universiteiten zelf. Wordt het niet eens tijd dat er meer overleg is, gezamenlijke technologieprojecten én -aankopen? De uitwerking van het Cyberclasse-project in Wallonië was een ramp, maar de idee was prima. Alleen had men er niet voldoende over nagedacht, ook al beweert men het tegendeel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier