Web belangrijkste aanvalskanaal
Het jaarrapport van Symantec over securityproblemen in 2008 en 2009, ziet het Web als het belangrijkste kanaal van aanvallen. Botnets en mobiele security blijven stijgers met stip.
Het jaarrapport van Symantec over securityproblemen in 2008 en 2009, ziet het Web als het belangrijkste kanaal van aanvallen. Botnets en mobiele security blijven stijgers met stip.
Op basis van eigen waarnemingen in het internet, publiceert Symantec met het [‘Internet security threat report, Volume XIV’ (ISTR)] zijn kijk op de securityproblemen van het voorbije jaar en wordt vooruitgeblikt.
Volgens het ISTR blijft het Web het belangrijkste kanaal voor malafide activiteiten, met in het bijzonder gehackte websites als bron van infecties voor bezoekers. De VS is nog steeds het land waar de meeste webgesteunde aanvallen hun oorsprong hebben, met 38 procent van het wereldwijde aantal aanvallen.
In de regio ‘EMEA’ (Europa, Midden Oosten en Afrika) werd de lijst aangevoerd door Oekraine, waarbij dient opgemerkt dat zes landen uit de Europese top tien ook in de wereldwijde top tien staan, samen goed voor haast 40 procent van het wereldwijd aantal aanvallen. Na Oekraine prijkt overigens Nederland als nummer twee op het Europese lijstje, gevolgd door Rusland.
Voor het lopend jaar voorziet Symantec in het algemeen dat mobiele gebruikers nog steeds onvoldoende aandacht besteden aan security, terwijl het aantal actieve computers in botnets (actief per dag) nog steeds stijgt (+31 procent in 2008). In EMEA bedroeg de stijging zelfs 47 procent.
Voorts blijkt het onveligheidsgebeuren een paneuropees verschijnsel te zijn. Het land met de meeste malafiede activiteit blijkt immers Duitsland te zijn, naast Spanje met de meest botnet-infecties, Rusland als het land met de meeste commandoservers (o.a. voor botnets), Groot Brittannië het land met de meeste ‘achterdeurtjes’ en trojanen, Egypte met de meeste virussen, Saoedi Arabiê met de meeste wormen en Polen als gastland van de meeste phishing websites. België werd in de hele EMEA studie niet een keer vermeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier