Weinig puf in firewallmarkt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Ondanks de maturiteit van de firewallmarkt prijken er slechts twee leveranciers, Juniper en Check Point, in het leiderskwadrant van Gartner.

Ondanks de maturiteit van de firewallmarkt prijken er slechts twee leveranciers, Juniper en Check Point, in het leiderskwadrant van Gartner.

Meer bandbreedte en het toenemend gebruik van ‘software as a service’ vergroten de kwetsbaarheid van netwerken. De firewallmarkt was in 2007 goed voor ongeveer 2 miljard euro, een groei van 6,5 procent. Veel innovatie valt er niet te bespeuren, hoewel de bestaande firewalls voor de meeste bedrijven niet meer voldoen. Vaak moeten ze gecombineerd worden met IPS-systemen (netwerk intrusion prevention) om de inhoud van het dataverkeer zelf te monitoren en te blokkeren. De stand-alone IPS-markt is daardoor uitgegroeid tot een markt van zowat 700 miljoen euro. Nogal wat leveranciers proberen beiden dan ook te integreren.

Zo biedt Juniper met zijn recente SRX 5600 en 5800 modellen, zowel firewall-, IPS- als bijvoorbeeld routingfuncties aan. Juniper wordt doorgaans bij de duurdere aanbiedingen gecatalogeerd wat volgens Gartner de concurrentie behoorlijk wat ruimte laat. “Als enige leverancier schuiven we steeds verder op naar rechts in het leiderskwadrant. De top van de Belgische banken en overheidsdiensten zijn trouwens klant bij ons. Wij zijn dan ook gematigd optimistisch voor 2009”, vertelt Luc Vervoort, bij Juniper verantwoordelijk voor de regio Noord-Europa.

Check Point is één van de oudste firewallproducten, maar als Nokia straks de verkoop van Check Point appliances stopzet, dreigt dat niet zonder gevolgen te blijven. Grootste challenger is Cisco dat zijn firewalls vooral aan de man kan brengen vai zijn wereldwijd geïnstalleerde netwerkpark. Fortinet staat bij Gartner hoog aangeschreven, vooral voor zijn IPS-oplossing, maar zou bij gebruikers minder scoren voor naverkoop en technische ondersteuning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content