Welke data verzamelde Google Street View in België?
Het antwoord op die vraag hoopt de Belgische privacycommissie samen met Europese collega’s te verkrijgen. Dat gebeurt via de Europese werkgroep voor gegevensbescherming Groep 29. Daarin zijn de privacycommissies van alle 27 lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigd. Groep 29 neemt sinds enige tijd ook Google Street View onder loep, het project van Google om alle straten van Europa te fotograferen en op het internet ter beschikking te stellen.
Het antwoord op die vraag hoopt de Belgische privacycommissie samen met Europese collega’s te verkrijgen.
Dat gebeurt via de Europese werkgroep voor gegevensbescherming Groep 29. Daarin zijn de privacycommissies van alle 27 lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigd. Groep 29 neemt sinds enige tijd ook Google Street View onder loep, het project van Google om alle straten van Europa te fotograferen en op het internet ter beschikking te stellen.
Google ligt nu in Duitsland onder vuur omdat de auto’s van Street View niet enkel foto’s maakten, maar ook informatie oppikten over wifi-netwerken die ze kruisten. Google zei altijd dat het enkel over publiek beschikbare informatie ging (SSID-informatie en MAC-adressen), maar uit Duits onderzoek blijkt nu dat de wagens ook privacygevoelige data (‘payload data’) onderschepten. Het zou onder meer gaan om fragmenten van e-mails, foto’s en websites die surfers bezochten.
Google wijst naar een fout in de software die de informatie moest capteren. Het zei de informatie te zullen verwijderen. Waarop weer protest kwam vanuit Europa dat Google bewijsmateriaal aan het deleten was.
Emmanuel Vincart, communicatieverantwoordelijke van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL of ‘privacycommissie’), zegt dat de commissie van de kwestie op de hoogte is, maar nog niet weet welke gegevens in België door de Google-auto’s zijn binnengehaald. “We wachten, net zoals de andere Europese collega’s, de uitkomst het Duitse onderzoek af. Vervolgens zullen we via Groep 29 een gezamenlijk standpunt innemen en eventueel verdere stappen zetten.”
In afwachting daarvan, zo meldt Vincart nog, heeft de privacycommissie ook rechtstreeks contact opgenomen met Google. “Maar we hebben vooralsnog geen antwoord op onze vragen gekregen…”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier