
Amnesty International wil verbod op Pegasus-spyware wereldwijd
Amnesty International roept op tot een internationaal verbod op de spyware Pegasus van NSO Group. Het doet die oproep na de veroordeling van NSO Group in een rechtszaak die WhatsApp-moederbedrijf Meta had aangespannen.
NSO werd vorige week veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 167 miljoen dollar aan Meta. Het bedrijf trok NSO in 2019 al voor de rechter omdat het honderden WhatsApp-accounts hackte om hooggeplaatste gebruikers af te luisteren.
NSO gebruikte daarbij zijn eigen Pegasus-spyware voor het aanvallen van apparaten van meer dan 1.400 WhatsApp-gebruikers. ‘Dit is een belangrijke overwinning in de strijd tegen het misbruik van spyware,’ zegt Rebecca White van Amnesty International.
‘NSO Group, producent van de beruchte en zeer invasieve spyware Pegasus, is betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten van burgers over de hele wereld, onder wie journalisten en activisten.’
‘We vertrouwen erop dat deze overwinning een afschrikwekkende werking zal hebben op de spyware-industrie, haar investeerders en haar overheidsklanten,’ zegt White. ‘We hopen dat dit vonnis enige troost biedt aan de duizenden slachtoffers van Pegasus. Laat dit een luid en duidelijk signaal zijn dat er verandering op komst is. Degenen die spyware misbruiken om de mensenrechten te schenden, zullen ter verantwoording worden geroepen en kunnen niet straffeloos hun gang gaan.’
Wake-upcall voor regeringen
‘Deze beslissing moet een wake-upcall zijn voor regeringen. Zij moeten proactieve, concrete maatregelen nemen om de surveillance-industrie te reguleren, waarborgen voor hun surveillancepraktijken afdwingen en programma’s zoals Pegasus, die inherent onverenigbaar zijn met mensenrechtenstandaarden, volledig verbieden,’ aldus Amnesty International.
In samenwerking met Dutch IT-Channel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier