Chinese organisaties proberen via cloudservices toegang te krijgen tot geavanceerde chips en AI

© Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Staatsverwante Chinese organisaties proberen via cloudservices als Amazon of zijn concurrenten toegang te krijgen tot geavanceerde chips en AI-capaciteit. Zo proberen ze de exportban te omzeilen die de Amerikaanse overheid oplegt.

Uit een onderzoek door Reuters van meer dan vijftig aanbestedingsdocumenten die het afgelopen jaar in openbare Chinese databases zijn geplaatst, blijkt dat ten minste elf Chinese organisaties, zoals universiteiten, toegang hebben gezocht tot beperkte Amerikaanse technologieën of clouddiensten. Vier daarvan noemden Amazon Web Services (AWS) expliciet als clouddienstverlener, hoewel ze toegang tot de diensten kregen via Chinese tussenbedrijven in plaats van rechtstreeks via AWS.

De Amerikaanse overheid heeft de export van geavanceerde AI-chips naar China de afgelopen twee jaar beperkt, omdat ze wil vermijden dat de technologie in handen komt van het Chinese leger.

Toegang verlenen tot dergelijke chips of geavanceerde AI-modellen via de cloud, zoals Amazon en consoorten doen, is echter geen schending van de Amerikaanse regelgeving, aangezien alleen de export of overdracht van goederen, software of technologie is gereguleerd.

Groeiende vraag naar rekenkracht

De aanbestedingsdocumenten, waarover Reuters rapporteert, laten de brede strategieën zien die Chinese entiteiten gebruiken om geavanceerde rekenkracht veilig te stellen en toegang te krijgen tot generatieve AI-modellen. Ze onderstrepen ook hoe Amerikaanse bedrijven inspelen op China’s groeiende vraag naar rekenkracht.

In een reactie zei een woordvoerder van Amazon dat ‘AWS voldoet aan alle toepasselijke Amerikaanse wetten, inclusief handelswetten, met betrekking tot het leveren van AWS-diensten binnen en buiten China.’

AWS is in China de zesde grootste leverancier van clouddiensten, volgens onderzoeksbureau IDC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content