De Zweedse publieke sector wil af van techgiganten

© Getty Images/Johner RF
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een Zweedse telecomprovider, Tele2, heeft een beveiligde samenwerkingshub gemaakt voor de Zweedse publieke sector. Die was tot de conclusie gekomen dat de grote techgiganten niet privacyveilig genoeg zijn.

Tele2 heeft zijn Collaborate-dienst uitgerold voor overheidsorganisaties die bang zijn dat gevoelige data het land kunnen verlaten. De dienst komt er in navolging van het Zweedse Digital Collaboration Platforms project, waarmee de Zweedse autoriteiten op zoek gingen naar een alternatief voor Skype for Business. De ondersteuning daarvoor loopt namelijk ten einde in 2025. Maar de klassieke vervanger, Teams, is voor onder meer de Zweedse belastingdienst niet veilig genoeg. Grote hoeveelheden data zouden in Teams zichtbaar worden voor Microsoft, zo redeneert de overheidsdienst.

En dus moet er een alternatief komen. Tele2 hoopt met zijn Collaborate dat gat te vullen. De dienst gebruikt software van Element voor versleutelde chatberichten, videomeetings, whiteboards en het delen van documenten. Het systeem moet daarbij lock-in vermijden door gebruikers toe te laten verschillende servers en clients in te zetten.

Soevereiniteit

De voorbije jaren houden techgiganten als AWS en Microsoft meer rekening met de nood aan zogeheten ‘digitale soevereiniteit’, waarbij data van de overheid of burgers privaat en veilig blijft staan. Sinds de invoering van de GDPR zijn er bijvoorbeeld meer opties om te zorgen dat data het Europese vasteland niet verlaat. Maar de invulling van die soevereiniteit is niet bij elk bedrijf hetzelfde. De Zweedse overheid besloot hier bijvoorbeeld dat Microsoft nog te veel inzage in data kan krijgen als ze diens software gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content