HPE gaat Japanse AI supercomputer bouwen

Een behuizing met meerdere H200-kaarten van Nvidia.
Pieterjan Van Leemputten

HPE mag voor een Japans onderzoeksinstituut een nieuwe supercomputer bouwen die specifiek op AI zal focussen. Ook Nvidia zal haar H200 gpu’s leveren om de rekenkracht te voorzien.

Het ABCI 300 system, wat staat voor AI Bridging Cloud Infrastructure, wordt een clouddienst voor publieke en private organisaties. De machine zelf wordt aangekocht door het AIST, een nationaal onderzoeksinstituut voor gevorderde industriële wetenschappen en technologie.

HPE bouwt de machine op met Cray XD behuizingen, aangevuld met Quantum-2 InfiniBand netwerkapparatuur van Nvidia. The Register merkt daarbij op dat het waarschijnlijk om de Cray XD670 gaat, waar acht Nvidia H200 of H100 gpu’s in passen (en een ruimte van 5U inneemt in een rack).

De machine moet de snelste AI supercomputer van Japan worden met een theoretisch maximum van 6,2 exaflops. Om dat in zijn context te plaatsen: in 2022 had de snelste supercomputer ter wereld als eerste een rekenkracht van meer dan één exaflop. Enkele maanden geleden kondigde farmabedrijf Novo Nordisk (het bedrijf achter Ozempic) een supercomputer aan met 6 exaflops.

Die (vaak theoretische) maximumprestaties zijn voor alle duidelijkheid vooral een indicatie en geen absolute zekerheid. Hoe krachtig een supercomputer effectief is hangt ook af van wat er wordt berekend (en hoe), waar ook de efficiëntie en evolutie van de software een rol speelt.

AI soevereiniteit

Nvidia zegt dat de investering goed is voor de AI soevereiniteit van Japan. Een uitspraak waar het bedrijf wel vaker naar verwijst: elk land moet zijn eigen infrastructuur hebben om AI-ontwikkelingen te kunnen doen, in plaats van te steunen op anderen.

Natuurlijk heeft zo’n uitspraak ook een commerciële kant. Dergelijke H200 gpu’s kosten tienduizenden dollars per stuk. Voor Nvidia is het uiteraard interessanter mocht elk land of elke onderzoeksinstelling één of meerdere supercomputers bouwen met die chips, in plaats van onderling middelen te delen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content