IBM sluit onderzoeksafdeling in China

Het Italiaanse hoofdkantoor van IBM in Milaan. © Emanuele Cremaschi/Getty Images

De Amerikaanse informaticagigant IBM gaat zijn afdeling onderzoek en ontwikkeling in China sluiten. Dat hebben werknemers van het bedrijf bevestigd. Volgens hen zou die beslissing tot duizend jobs kunnen kosten.

Verscheidene werknemers zeiden aan het Franse persagentschap AFP dat ze maandag tijdens een korte vergadering met Amerikaanse bedrijfsleiders te horen hadden gekregen dat de onderzoeksafdeling in China wordt opgedoekt. De activiteiten zullen naar een ander land verhuizen.  Een woordvoerder van IBM verklaarde dat ‘IBM zijn activiteiten aanpast naargelang de noden om de klanten beter te bedienen, en deze veranderingen zullen geen gevolg hebben voor (…) onze klanten in China’.

IBM is al decennia actief in China en stelt er duizenden mensen tewerk. Het bedrijf heeft onderzoek- en ontwikkelingsteams in verschillende steden, waaronder Peking, Shanghai en Dalian.  IBM voegt zich nu bij een groeiende lijst van internationale bedrijven die hun ambities voor China terugschroeven. De terugtrekking van internationale concerns uit China wordt onder meer veroorzaakt door de verslechterde economische situatie in het land, strengere Amerikaanse regels voor de export van bepaalde technologieën naar China en door de zorgen dat China zijn eigen bedrijven voortrekt.

Partner Content