Arm dreigt Qualcomm buiten te schoppen

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

In het geschil tussen chipontwerper Arm en chipmaker Qualcomm dreigt die eerste er mee de licentie voor die laatste te schrappen. Dat zou de miljardenbusiness van het bedrijf op de helling zetten.

Volgens documenten die Bloomberg kon inkijken heeft het Britse Arm het Amerikaanse Qualcomm formele in gebreke gesteld. Tenzij er een oplossing uit de bus komt, mag Qualcomm geen Arm-technologie of ontwerpen meer gebruiken.

Dat legt een bom onder de activiteiten van Qualcomm. Het merendeel van de 39 miljard dollar omzet van het bedrijf is afkomstig van chips die gebaseerd zijn op ontwerpen van Arm. De twee zijn al meer dan tien jaar een tandem die de smartphonemarkt domineren en de laatste jaren ook de pc- en servermarkt bewandelen.

Traditioneel is Qualcomm een chipleverancier voor de smartphone- en tabletmarkt, maar het palmt stilaan ook segmenten van de pc-markt in. In die mate dat het recent concurrenten Intel en AMD dichter bij elkaar dreef met een samenwerking rond x86-architectuur (de klassieke pc-chip). Maar ook Arm probeert haar aanbod te verbreden, waardoor Arm en Qualcomm stilaan ook meer concurreren terwijl ze nauwe partners zijn.

Dwingen tot regeling voor de rechtszaak

Qualcomm zegt aan Bloomberg dat de beslissing van Arm een poging is om een langdurige partner te dwingen. Het wijst daarbij naar een rechtszaak die loopt, en suggereert dat Arm haar klant wil dwingen om nog voor de start van die zaak een regeling te treffen.

‘Het lijkt een poging te zijn om het juridisch proces te verstoren en de claim voor de stopzetting heeft geen grond. We hebben er vertrouwen in dat de rechten van Qualcomm in haar overeenkomst met Arm worden bevestigd.’ Aldus een woordvoerder tegenover het persbureau.

Contractgeschil

De discussie komt voort uit de overname van chipdesign startup Nuvia in 2021 door Qualcomm. Die ontwerpen zijn een belangrijk onderdeel van de nieuwe computerchips die het bedrijf verkoopt aan pc-makers. Ze duiken momenteel op in de zogenaamde AI-pc’s. Qualcomm wil een van die designs, met de naam Oryon, ook in de Snapdragon-chipreeks integreren. Die chips zitten vandaag in vrijwel elke Android smartphone.

Nuvia was net zoals Qualcomm klant bij Arm, maar bij de heronderhandelingen van de contracten liep het spaak. Qualcomm is van mening dat de bestaande overeenkomsten ook de activiteiten van Nuvia dekken.

Arm van zijn kant eist dat Qualcomm ontwerpen van Nuvia van voor de overname vernietigt omdat ze niet kunnen overgedragen worden naar de nieuwe eigenaar. De licenties van Nuvia zijn al ingetrokken sinds februari 2023 toen de contractonderhandelingen mislukten.

Volgens Bloomberg zou een verdere escalatie, waarbij Arm de resterende overeenkomsten schrapt, het nog altijd mogelijk maken dat Qualcomm per product afspraken maakt. Maar dat zou het proces om een chip op de markt te krijgen stevig rekken en tot veel extra werk leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content