Justitie VS wil dat Google zoekgegevens deelt met concurrentie
Justitie in de Verenigde Staten wil dat Google niet alleen zijn webbrowser Chrome afstoot, maar ook dat het bedrijf data rond zoekopdrachten in zijn populaire search engine deelt met concurrenten. Het zijn enkele van de maatregelen die het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voorgesteld om het monopolie van Google op te breken.
In augustus oordeelde een Amerikaanse rechter dat Google zich illegaal een monopolie had toegeëigend op online zoekopdrachten. Dat zou zijn gebeurd door de Google-app op standaard op veel telefoons en tablets te installeren, onder andere via de browser Chrome en het besturingssysteem Android. Andere aanbieders van zoekdiensten kwamen daardoor op achterstand.
Eerder werd al bekend dat openbaar aanklagers Google-moederbedrijf Alphabet graag willen dwingen de eigen webbrowser en het mobiele besturingssysteem Android af te stoten. Ze willen ook een einde aan deals waarbij Google bedrijven als Apple en andere smartphonefabrikanten miljarden dollars betaalt om zijn zoekmachine als standaard in te stellen, schrijven ze in rechtbankdocumenten.
Speciale commissie
Justitie pleit ook voor een speciale commissie die de bevoegdheid heeft informatie op te vragen bij Google, om na te gaan of het bedrijf zich aan de regels houdt. Daarnaast willen openbaar aanklagers dat de rechter een samenwerkingsovereenkomst ongedaan maakt met Anthropic, dat net als Google geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie op de markt zet.
Google gebruikt de massale hoeveelheid gegevens over online zoekopdrachten om gerichter advertentieruimte te kunnen aanbieden aan bedrijven, waarmee het techconcern veel van zijn geld verdient. Chrome is daarbij een belangrijk hulpmiddel dat inzicht geeft in het gedrag van gebruikers.
Volgens Google kan het afstoten van Android en Chrome nadelig uitpakken voor andere bedrijven. De programma’s draaien op vrij toegankelijke broncodes die ook de basis vormen voor producten van anderen. Het techbedrijf krijgt in december de kans om eigen voorstellen te doen om mededingingszorgen weg te nemen.
Wie wordt er beter van een splitsing van Google?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier