Kim Dotcom na 12 jaar toch uitgeleverd aan de VS
Kim Dotcom, ooit de man achter Megaupload, wordt na meer dan een decennium aan juridische procedures dan toch overgedragen aan de VS.
De Nieuw-Zeelandse minister van Justitie heeft een uitleveringsbevel ondertekend op naam van Dotcom. Daarmee wordt de man zeer waarschijnlijk binnenkort naar de VS gevlogen voor rechtzaken tegen hem en zijn voormalig bedrijf Megaupload. De van oorsprong Duitse Kim Schmitz veranderde in 2005 zijn naam officieel naar Kim Dotcom en woont al jaren in Nieuw-Zeeland.
De uitlevering kwam er niet zomaar. In 2012 kwam het tot een inval, in opdracht van de FBI, in het huis van Dotcom. In de jaren nadien volgde een lange juridische strijd van de man om uit handen te blijven van de VS. Zo schreven we in 2015 al dat hij mocht worden uitgeleverd aan de VS. Ook in 2021 was er een laatste kans, met een verworpen beroepsprocedure.
De VS willen Dotcom vooral vervolgen vanwege zijn rol bij Megaupload, een platform waar gebruikers bestanden kunnen uploaden, maar zonder veel controle. Dat maakte de site zeer populair voor piraterij en andere criminele doeleinden. Dotcom zelf zegt in een dramatische post op X onder meer dat hij wordt uitgeleverd ‘voor wat gebruikers hebben geüpload naar Megaupload.’ Hij beweert zelf dat copyrighthouders steeds konden ingrijpen.
Megaupload
Megaupload werd in 2003 opgericht vanuit Hong Kong, met Dotcom als oprichter en CEO. De site was lange tijd een van de populairste domeinen ter wereld, hoofdzakelijk als verborgen piraterijplek. Megaupload werd een jaar na de arrestatie van Dotcom omgedoopt tot Mega (momenteel mega.io) en profileert zich als een privacyvriendelijke leverancier van internetdiensten. Dotcom zou niet langer betrokken zijn bij dat bedrijf.
Amerikaanse autoriteiten zeggen dat film- en muziekstudio’s meer dan 500 miljoen dollar zijn verloren via de activiteiten van Megaupload. De site zelf zou daarbij 175 miljoen dollar omzet hebben gedraaid. Naast Dotcom werden destijds ook de marketingdirecteur Finn Batato en technisch directeur, medeoprichter Mathias Ortmann en de Nederlander Bram van der Kolk opgepakt. Die laatste twee hebben een deal gesloten om een straf in Nieuw-Zeeland uit te zitten. Batato overleed twee jaar geleden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier