Congo: Apple gebruikt mineralen uit illegale mijnen
De Congolese regering beschuldigt Apple ervan ‘illegaal geëxploiteerde’ mineralen te gebruiken in haar producten. Die komen uit Congolese mijnen waar mensenrechten worden geschonden.
Dat blijkt uit documenten die het persagentschap AFP heeft geraadpleegd. Volgens advocaten van de Democratische Republiek Congo (DRC) worden de mineralen vervolgens getransporteerd naar Rwanda waar ze worden witgewassen.
In het dossier dat Congo heeft ingediend ‘blijkt dat Apple in Rwanda gekochte strategische mineralen gebruikt in zijn producten’, zeggen de advocaten die de opdracht hebben gekregen om een ingebrekestelling op te stellen, een dagvaarding voordat er een juridische procedure wordt gestart.
‘Rwanda is een belangrijke speler in de illegale exploitatie van mineralen, met name tin en tantalum in de DRC’, beweren de advocaten. ‘Nadat deze mineralen illegaal zijn gewonnen, worden ze naar Rwanda gesmokkeld, waar ze worden opgenomen in wereldwijde toeleveringsketens’, staat in de ingebrekestelling.
‘De omstreden mineralen zouden grotendeels afkomstig zijn uit Congolese mijnen waar talloze mensenrechten worden geschonden’, zeggen de advocaten.
De ingebrekestelling werd deze week verstuurd naar de twee dochterondernemingen van Apple in Frankrijk door de Franse advocaten William Bourdon en Vincent Brengarth. Er is ook een brief gestuurd naar het Amerikaanse moederbedrijf van de techgigant, die de iPhone en Mac-computers op de markt brengt.
De ondergrond van de DRC is rijk aan mineralen en het land is ‘s werelds grootste producent van kobalt en Afrika’s grootste producent van koper.
De regering in Kinshasa beschuldigt Rwanda ervan de hand te willen leggen op de rijkdommen, in het bijzonder de mijnbouw, van Oost-Congo, een van de redenen waarom Kigali volgens haar de M23-rebellie steunt, die al meer dan twee jaar in de provincie Noord-Kivu in het offensief is.
De M23 heeft momenteel grote delen van Noord-Kivu in handen en omsingelt de provinciehoofdstad Goma.
Apple ontkent
Apple, dat door AFP werd gecontacteerd, verwees naar informatie die het bedrijf had gepubliceerd in zijn jaarverslag over conflictmineralen voor 2023.
Daarin staat dat Apple ‘geen redelijke basis heeft gevonden om te concluderen dat een van de 3TG (tin, wolfraam, tantaal, goud) smelterijen of raffinaderijen die op 31 december 2023 deel uitmaakten van onze toeleveringsketen, direct of indirect gewapende groeperingen in de DRC of een aangrenzend land financiert of bevoordeelt’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier