Regering-Trump lijkt het nu te hebben gemunt op Wikipedia

© NurPhoto via Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een interim-aanklager voor het Amerikaanse District van Columbia beschuldigt de organisatie ervan dat ‘buitenlandse agenten’ de kans krijgen om de site te herschrijven.

Ed Martin, de interim-aanklager in kwestie, heeft een brief geschreven aan Wikimedia, de organisatie achter de bekende online encyclopedie. Die stelt de non-profit status van de organisatie in vraag. Martin meldt dat Wikipedia mogelijk de regels heeft overtreden om als belastingvrije vzw te opereren. In de brief geeft Martin aan dat Wikipedia ‘buitenlandse agenten toelaat om informatie te manipuleren en propaganda te verspreiden’ door onder meer ‘historische evenementen te herschrijven’. Wikipedia, zoals de meesten wel weten, is een open platform dat iedereen toelaat om aanpassingen te suggereren, zolang ze aan strenge voorwaarden rond bijvoorbeeld brongebruik voldoen.

De brief lijkt een vage dreiging tot censuur, en geeft Wikimedia tot 15 mei om onder meer uit te leggen hoe het zijn website tegen propaganda beschermt. Martin stuurde eerder al gelijkaardige dreigbrieven naar medische magazines, waaronder het ‘New England Journal of Medicine’ en ‘Obstetrics and Gynecology’. Daarin beschuldigde hij de bladen ervan om in wetenschappelijke debatten een kant te kiezen. Wikipedia zelf is al langer een doelwit van (vooral) Amerikaanse rechtse activisten, met onder meer Elon Musk die de organisatie ‘woke’ noemde. Sinds enkele maanden biedt de Wikimedia Foundation dan ook verschillende tools aan om de identiteit van zijn (vrijwillige) redacteuren te beschermen, nadat er bedreigingen tegen hen werden geuit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content