Waar staat de ­Oekraïense tech­sector na twee jaar oorlog?

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Rusland viel twee jaar geleden Oekraïne binnen. Dat land kende op dat moment een bloeiende techsector die ook voor nearshoring interessant was. Twee jaar later is die sector actiever dan u zou denken en zijn kantoren ‘onoverwinnelijk’ gemaakt.

De techsector was in 2022 goed voor 4,9% van het BNP in Oekraïne. Het aantal mensen in de sector groeide het afgelopen jaar zelfs met 7%, goed voor 307.600 mensen.

‘Sinds de start van de oorlog zijn sommige techspecialisten gemobiliseerd. Driekwart van de bedrijven die we daarover bevragen bevestigt dat. In de meeste gevallen gaat het om minder dan vijf procent van de werknemers,’ vertelt Stepan Veselovskyi, CEO van de Lviv IT Cluster.

De kantoren zelfs wisten zich, figuurlijk, te wapenen tegen Russische bommen of drone-aanvallen. ‘Tegen de herfst van 2022 waren de meeste kantoren autonoom’, zegt Veselovskyi. Op dat moment waren er stroompannes ‘maar veel kantoren zijn getransformeerd in ‘points of invincibility’. Ze hebben geïnvesteerd in generatoren, ups’en en Starlink-terminals, waardoor ze konden blijven werken, zelfs in deze omstandigheden. Dat gaat veel verder dan connectiviteit en elektriciteit; ze hebben zo ook centra gecreëerd waar werknemers kunnen douchen of een warme maaltijd eten.’

We blijven aantrekkelijk voor buitenlandse partners.

De oorlog heeft wel impact gehad op de buitenlandse interesse in het land. ‘Natuurlijk zijn sommige buitenlandse spelers uit de markt gestapt door de risico’s. Dat begrijpen we. Maar de meeste mensen en bedrijven staan klaar om te werken, zelfs met de uitdagingen van de oorlog.’ Veselovskyi blijft ook benadrukken dat het talent er is: ‘We blijven aantrekkelijk voor buitenlandse partners. Oekraïense technische specialisten zijn zeer gekwalificeerd, meer dan 83% van de werknemers zijn middle, senior of lead niveau en leveren kwalitatieve diensten. Daarbovenop hebben twee jaar oorlog bewezen hoe ongelooflijk goed ze zich aanpassen. Ze blijven werken, zelfs vanuit schuilkelders.’ Ook de (Engelstalige) conferentie IT Arena 2024 die Lviv IT Cluster organiseert in september gaat nog steeds door met meer dan 3.500 deelnemers.

Oekraïne profileerde zich in het verleden vooral als outsourcing hub, “maar tegelijk, zelfs in oorlogstijden en haar onzekerheden, duiken er snelgroeiende productbedrijven op die miljoenen dollars aan investeringen ophalen,” zegt Veselovskyi. Alleen al deze maand zijn er drie techbedrijven in het land die een miljoen dollar of meer hebben opgehaald. “We zijn ontzettend trots op deze mijlpalen!”

Alles bij elkaar benadrukt de topman van de Lviv IT Cluster dat de techsector in zijn land operationeel blijft, met ervaren mensen die de afgelopen twee jaar zijn blijven doorwerken aan nieuwe projecten. ‘Natuurlijk hebben we ook nieuwe klanten nodig. Voor de werkgelegenheid, en voor de algemene economie in deze uitdagende tijden. Buitenlandse klanten kunnen in Oekraïne rekenen op kwaliteit, en hun steun draagt ook bij aan ons land in deze oorlogstijden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content