Trumps vicepresident kan lastig uitdraaien voor grote techbedrijven
Hoewel de Republikeinen doorgaans minder regulering willen, wijst de keuze van Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump voor J.D. Vance op sommige vlakken voor net meer regels tegen big tech.
Donald Trump stelt zich in november verkiesbaar met J.D. Vance als running mate en dus kandidaat-vicepresident. De relatief jonge (39 jaar) senator uit Ohio deed eerder dit jaar enkele uitspraken over regulering en het werk van regulator FTC die een inkijk geven in hoe het onder een tweede regering Trump kan uitzien.
In Trumps eerste presidentstermijn schrapte de FTC onder meer netneutraliteit, wat later (onder de regering Biden) weer werd hersteld. Ook gaan crypto-investeerders ervan uit dat de VS een vriendelijkere houding zullen hebben naar Bitcoin & co als Trump opnieuw aan de macht komt.
Maar de keuze voor J.D. Vance suggereert dat het niet gewoon ‘minder regels’ zal zijn. Reuters merkt op dat de senator zich eerder dit jaar positief uitsprak over het werk van de FTC in haar huidige bezetting, aangeduid door Biden. Specifiek dan dat antitrust (concurrentiebedinging) breder moet gaan dan het reguleren van prijzen naar consumenten toe.
Dat wil zeggen dat de regulator bij grote techbedrijven ook kijkt naar werkomstandigheden, maar ook naar hoe dominant ze zijn in het ecosysteem, wat in Europa vaker wordt onderzocht. Denk maar aan hoe Uber omgaat met chauffeurs (en of ze daardoor al dan niet werknemers zijn). Of Google dat bepaalde plekken in haar diensten moet vrijhouden voor concurrenten.
Censuur
J.D. Vance behoort volgens Reuters tot een groep conservatieven die grote techbedrijven wil uitdagen. Zo riep hij in het verleden al op om Google op te splitsen. Tegelijk wil hij voorkomen dat grote techbedrijven door hun omvang en macht eenzijdig censuur toepassen. Zo leeft het idee sterk dat een bedrijf als Google, dat zich in het verleden regelmatig progressief opstelde, sneller regels toepast of ingrijpt tegenover conservatieve kandidaten dan meer progressieve profielen.
Ook onder de regering Trump was het voor grote techbedrijven geen rustige periode. Het is onder Trump dat zowel Meta, Amazon, Apple als Google werden onderzocht, en later ook aangeklaagd vanuit de Amerikaanse overheid.
Vriezen of dooien
Al moeten we ook nuanceren dat eerdere uitspraken van Vance mogelijk totaal los staan van het beleid dat Trump en hij zullen voeren als ze de verkiezing winnen. Zo sprak Vance zich in 2016 en aan het begin van Trumps’ eerste termijn nog uit als resolute tegenstander van Trump die hij ongeschikt achtte als president. Zijn eerdere uitspraken over regulering kunnen we dus zien als een indicatie, maar zijn verre van een zekerheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier