TSMC stopt leveringen aan klant nadat chip opduikt bij Huawei

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

TSMC is gestopt met chipleveringen aan een specifieke klant nadat een van haar chips is opgedoken in een Huawei product.

De naam van de klant wordt niet genoemd, maar het bedrijf zou rond 11 oktober intern gewaarschuwd hebben voor het incident. Het is intussen ook een intern onderzoek begonnen. Dat zegt een Taiwanese overheidsbron aan Reuters. Ook de Taiwanese en Amerikaanse overheid zijn toen ingelicht. TSMC geeft formeel geen commentaar op de kwestie.

Eerder deze week raakte bekend dat het Canadese onderzoeksbedrijf TechInsights ontdekte dat een product van Huawei een chip gemaakt door TSMC bevat. Dat is een mogelijke schending van de Amerikaanse exportbeperkingen. Die stellen al twee jaar dat er geen geavanceerde chips naar China mogen gaan. Zo wil het voorkomen dat China chips met Amerikaanse technologie kunnen gebruikt worden voor onder meer de Chinese Defensie.

TSMC is weliswaar een Taiwanees bedrijf. Maar Amerikaanse handelsbeperkingen zijn doorgaans zo opgesteld dat buitenlandse bedrijven die alsnog gevoelige technologie aan China verkopen, dat niet met behulp van Amerikaanse bedrijven mogen doen. Zit er ergens een stukje Amerikaanse technologie in verwerkt, dan geldt de beperking. TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld en produceert onder meer voor AMD, Apple en Nvidia, allen grote Amerikaanse klanten van TSMC.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content