AI aan stevige opmars bezig in Belgische bedrijfsleven

© Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Bijna veertig procent van de werkgevers in ons land moedigt het personeel aan om generatieve AI te gebruiken. Een op de drie werknemers doet vrijwel dagelijks al beroep op tools als ChatGPT, zo blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.

Het gebruik van kunstmatige intelligentie raakt in allerlei bedrijfssectoren steeds meer ingeburgerd. Vooral bij grote ondernemingen beseffen werkgevers (52 procent) dat AI een troef kan zijn om de productiviteit te verbeteren. Bij kleinere bedrijven is dat besef wel nog minder aanwezig (24 procent).

Verkenningsfase

Om AI zo goed mogelijk in te zetten, is het belangrijk om personeel de juiste training aan te bieden. Hoopgevend: slechts vijf procent van de bevraagde bedrijven biedt geen enkele vorm van training rond AI aan. Bij de andere ondernemingen kunnen de medewerkers meestal kiezen uit verschillende opleidingen, zoals interne trainingen (48%), mentorship (40%) of zelfstudieprogramma’s (38%). Opvallend is dat maar een kwart van de bedrijven beroep doet op externe partijen om een AI-opleiding te komen geven.

‘Bedrijven zitten duidelijk in een verkenningsfase van AI’, zegt Jeroen Diels, regional managing director bij Robert Half. ‘Medewerkers aansporen om de mogelijkheden te verkennen is alvast een eerste stap. Voor hen kan het gebruik van AI immers meer ruimte creëren voor een creatieve invulling van hun job of een betere work-life balans.’

Leeftijd en gender

De onderzoekers stelden vast dat leeftijd ook een rol speelt bij de adaptatie van generatieve AI. Hoe ouder, hoe minder frequent de werknemer naar deze nieuwe technologie grijpt: 39 procent van de Gen Z’ers zegt dat bijna dagelijks te doen, naast 30 procent van de millennials, 28 procent van de Gen X’ers en ‘slechts’ 17 procent van de babyboomers. Het verschil tussen mannen vrouwen is erg klein: respectievelijk 31 en 26 procent geeft aan bijna elke dag met generatieve AI in de weer te zijn.

Robert Half voerde de studio van juni tot juli uit onder 1.500 respondenten in heel België, waaronder 500 werkgevers (kmo’s en grote bedrijven) en 1.000 werknemers in finance & boekhouding IT, administratie, HR en office support/legal.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content