Amerikaanse datacentermarkt groeit stevig, als er genoeg onderdelen zijn
Op de belangrijkste locaties in Noord-Amerika worden ten opzichte van een jaar geleden 69 procent meer datacenters gebouwd. In sommige regio’s gaat het zelfs maal vier. Maar de toename gaat gepaard met obstakels die de oplevering vertragen.
Ten opzichte van een jaar geleden zijn er vandaag in de primary markets van Noord-Amerika (in praktijk vooral de VS) 69 procent meer werven dan een jaar geleden. Dat becijfert vastgoedexpert CBRE in een recent rapport. Die nieuwe gebouwen zijn samen goed voor een verbruik van 3.871,8 megawatt.
In sommige regio’s bedraagt de groei zelfs een veelvoud. Waar er in Atlanta 76 procent meer datacenterwerven zijn, gaat dat in Austin en San Antonio maal vier ten opzichte van een jaar geleden.
Maar de sites gebouwd krijgen is niet altijd evident. Er is niet op elke locatie voldoende stroom voorhanden en ook tekorten in zware elektrische apparatuur zorgen voor vertraging. CBRE merkt op dat tekorten aan transformatoren, switches of generatoren vertragingen tot vier jaar kunnen opleveren.
Opbouw vs. oplevering
Tegelijk moeten bedrijven die datacenters willen plaatsen idealiter hun contracten al rond hebben 2 tot 4 jaar voor het datacenter is afgewerkt. Cloudspelers nemen vandaag tachtig procent van die sites af, al noemt het marktrapport ook AI-bedrijven als steeds groter wordende partij in het klantensegment van datacenteraanbieders, zonder daar een percentage op te plakken.
Dat er bijna zeventig procent meer werven zijn, wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat er volgend jaar zeventig procent meer datacentercapaciteit is. De bouw van een datacenter kan meerdere jaren duren en afhankelijk van de situatie, zoals voldoende stroom en onderdelen, kan de timing soms complex zijn.
Wel steeg het totale aanbod van datacentercapaciteit het afgelopen half jaar met 10 procent en met 24 procent (1.100,5 MW) op jaarbasis. In primaire markten (populaire locaties om een datacenter te zetten) is er vandaag 2,8 procent ruimte beschikbaar. In secundaire markten is dat 9,7 procent. Of anders gezegd: wie een groot datacenter op de meest ideale locatie wil, moet geduld hebben of wachten tot er nieuwe sites klaar zijn.
AI vereist nieuwe infrastructuur
CBRE merkt op dat de groei wordt gedreven door de nood aan high power computing, wat in praktijk vooral dient voor AI-ontwikkeling. Dat zorgt ook voor een onderscheid in nieuwe en oudere datacenters.
Die laatste hebben vaak niet de juiste infrastructuur om met de nieuwe workloads om te gaan, waardoor er ook een prijsverschil ontstaat tussen nieuwe en bestaande datacenters.
Dat maakt de Amerikaanse markt momenteel interessant voor eigenaars van nieuwe datacenters. Hun huurprijzen stijgen door de marktnoden. Tegelijk wachten veel verkopers van bestaande datacenters momenteel af om hun infrastructuur weer te verkopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier