LG stopt met Blu-ray spelers

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

LG is gestopt met het aanbieden van Blu-ray schijfjes en spelers. Daarmee lijkt het medium stilaan aan zijn einde te komen.

Het was al van 2018 geleden dat LG nog nieuwe toestellen op de markt bracht. Volgens Flatpanelshd is het Koreaanse technologiebedrijf nu gestopt met de productie van de bestaande modellen. De spelers die nu nog te koop zijn, zijn resterende stock, maar er worden momenteel geen nieuwe modellen gemaakt.

Formeel geeft LG aan de site geen bevestiging dat het definitief stopt met de spelers, het lijkt een opening te laten, mocht het formaat weer aan populariteit winnen.

In realiteit hebben streaming en digitale downloads de markt voor video al een tijdje grotendeels overgenomen. In 2019 stopte Samsung al met het formaat in de VS, daar dateert het laatste model van 2017. Ook Oppo, Panasonic, Sony en anderen brengen al jaren geen nieuwe modellen meer uit.

2005

Blu-ray dateert van 2005 en was de opvolger van de DVD. Het formaat werd bedacht door een samenwerking tussen Sony, Panasonic, Philips en TDK. Omdat de schijfjes tot 25 gigabyte aan data (later verschenen ook versies met 50 tot 128 gigabyte) konden bewaren, was het geschikt voor films in 4K kwaliteit. Destijds rivaliseerde het formaat met het vergelijkbare HD-DVD, maar de sector koos relatief snel voor Blu-Ray. Zo dook de speler ook op in de PlayStation 3 en 4 en later in de Xbox One.

Streaming

Maar de opkomst van het formaat ging ook gepaard met de eerste stappen van de sector richting videostreaming. De laatste tien jaar zijn streamingplatformen zoals Netflix, Amazon Prime of Disney+ goed ingeburgerd. Tegelijk bieden zowel grote platformen als lokale internetproviders manieren om films te kopen of huren. Dat maakt dat het formaat van Blu-ray vandaag minder relevant is geworden.

Ars Technica merkt daarover op dat het formaat echter nog niet is uitgestorven, zelfs nu er amper nog spelers worden gemaakt blijven liefhebbers de Blu-ray of DVD koesteren. Veel films verdwijnen soms van streamingdiensten. Er zijn ook al voorbeelden geweest van digitale downloads die na aankoop verdwijnen. Dat maakt dat sommigen liever een fysieke kopie hebben van hun favoriete films of series. In sommige gevallen worden bepaalde scenes ook aangepast omdat ze niet meer stroken met de tijdsgeest. Denk daarbij aan racistische of seksistische uitspraken. Ook dat kunnen argumenten zijn om een fysieke kopie te bezitten die de originele beelden bevat.

Hoewel de grote spelers er mee stoppen, is de Blu-ray speler nog niet helemaal uitgestorven. Begin dit jaar verscheen er nog een toestel, weliswaar voor bijna drieduizend dollar. Maar de rol van het schijfje als mainstream mediadrager lijkt stilaan uitgespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content