Miljoen dollar boete voor telefoontjes met deepfake stem van Biden

President Joe Biden. © Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een Amerikaanse telco  moet een miljoen dollar betalen omdat het automatische telefoontjes heeft doorgestuurd met de deepfake stem van president Joe Biden.

Lingo Telecom, een Amerikaanse telecomprovider, stuurde de valse boodschappen in januari door naar stemgerechtigden in de staat New Hampshire. In de telefoontjes werden ze, in de nagemaakte stem van Joe Biden, aangespoord om niet naar de voorverkiezingen te komen.  De Amerikaanse telecomwaakhond FCC schikt nu met de telco voor een boete van een miljoen dollar. De man achter de telefoontjes, een politieke consultant genaamd Steve Kramer, zou een aparte boete moeten betalen van 6 miljoen dollar.

Lingo moet volgens de schikking nu ook strenger toezien op de telefoonboodschappen die het bedrijf doorstuurt. ‘Iedereen verdient het om te weten of de stem aan de telefoon ook echt is wie ze zeggen dat ze zijn’, aldus FCC voorzitter Jessica Rosenworcel. De FCC heeft in februari van dit jaar regels aangenomen die AI-gegenereerde stemmen verbieden in automatische telefoontjes. Recent stelde de waakhond ook regels voor die het gebruik van generatieve AI indijken in politieke advertenties op radio en televisie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content