Europol haalt illegale dienst voor internet-tv uit de lucht, vier arrestaties

© Getty Images

Vier mensen zijn deze week opgepakt bij de ontmanteling van een illegale dienst voor internet-tv. De dienst had honderdduizenden abonnees, melden de Nederlandse fiscale recherche FIOD en de Europese politiedienst Europol.

De dienst werd aangeboden vanuit de Nederlandse stad Den Helder. Klanten betaalden ongeveer 10 euro per maand. Daarmee konden ze illegaal naar ruim 10.000 tv-zenders kijken en naar streamingdiensten als Netflix, ESPN en Disney+.

Huiszoekingen

Het datacentrum in Den Helder, het hoofdkwartier van de dienst, is dinsdag doorzocht. De rechercheurs doorzochten ook gebouwen in Amsterdam, Den Haag, Almere en Enschede op zoek naar contant geld, dat daar mogelijk werd witgewassen. Volgens de FIOD zijn ‘grote bedragen’ contant geld in beslag genomen, net als computerapparatuur, vijf auto’s, administratie en bankrekeningen.

De stichting Brein, die in Nederland opkomt voor de houders van auteursrechten, spreekt van ‘het grootste strafrechtelijke onderzoek naar digitale piraterij in Nederland ooit’. Volgens de organisatie hebben de aanbieders alleen bij onze noorderburen al voor tientallen miljoenen euro’s schade aangericht.

Lees meer over:

Partner Content