Wereldwijd botnet van duizenden computers opgerold

© iStock

Een enorm netwerk van gekaapte computers is ontmanteld. Het botnet bestond uit honderdduizenden besmette computers over de hele wereld. Die werden onder meer gebruikt voor cyberaanvallen op internetbankieren.

De schade bedraagt waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s, maar door de enorme omvang is dat moeilijk uit te rekenen. ‘Avalanche’ is waarschijnlijk een van de grootste botnets ter wereld.

In tien landen zijn 39 servers in beslag genomen, meldde de Europese politiedienst Europol donderdag. Providers hebben daarnaast 221 servers uitgeschakeld. Verder werden meer dan 800.000 domeinnamen onderschept. Vijf mensen zijn opgepakt en 37 gebouwen zijn doorzocht.

Alleen in Duitsland hadden de daders al meer dan 50.000 computers overgenomen. Volgens Europol zijn in 180 landen computers besmet. Het onderzoek naar het botnet duurde vier jaar. In totaal waren dertig landen betrokken bij de operatie, waaronder Nederland, België, de Verenigde Staten, maar ook landen als Belize en Moldavië.

Avalanche

De daders maakten sinds 2009 gebruik van het Avalanche-netwerk. Ze stuurden meer dan een miljoen phishing- en spammails per week. Als iemand de bijlage opende, werd die computer besmet.

Volgens de Duitse autoriteiten zijn vooral Windows-computers en Android-smartphones gekaapt, maar ook iOS-smartphones, Windows-telefoons en Linux-systemen kunnen besmet zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat slimme apparaten zoals webcams, printers en tv’s zijn besmet.

Consumenten zouden hun computer meteen moeten controleren en schoonmaken, zegt Duitsland. De malware blijft namelijk op de harde schijf staan, ook al is het netwerk erachter nu opgerold. Het is niet uit te sluiten dat de daders een manier vinden om de besmette computers ooit weer over te nemen.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content