West-Europa deemstert weg in FTTH-lijst
De penetratie van ‘fiber to the home’ (ftth) neemt vooral in Oost-Europa toe. Landen als Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan niet meer in de top-20.
De penetratie van ‘fiber to the home’ (ftth) neemt vooral in Oost-Europa toe. Landen als Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan niet meer in de top-20.
De FTTH Council en iDate stelden op het Broadband Forum dat momenteel plaats heeft in Parijs, hun nieuwste cijfers voor rond de uitrol van supersnelle glasvezelnetwerken. Eind juni waren er in Europa in totaal 4,6 miljoen abonnees voor ‘fiber to the home’ (ftth) of ‘fiber to the building’ (fttb). Dat is 14 procent meer dan aan het eind van 2010.
Wat opvalt is dat binnen Europa het vooral de landen uit Oost-Europa zijn die fors investeren in fiber. Hongarije en Oekraïne bijvoorbeeld prijken voor het eerst in de top-20 van hoogste ftth/b-penetratie op de respectievelijk 11de en 16de plaats. Het klassement wordt aangevoerd door Litouwen (26,6% penetratie), gevolgd door Noorwegen, Zweden, Slovenië, Rusland, Bulgarije en Slovakije.
Het eerste buurland van België is Nederland op de de 13de plaats met een penetratie van zo’n 3 procent. Frankrijk staat op de 17de plaats en van Duitsland of het Verenigd Koninkrijk is geen spoor. Ook België staat niet in de top-20 maar dat hoeft niet meteen te verbazen. In ons land is er nog geen commercieel ftth/b-project. Belgacom en Telenet houden vast aan een model met respectievelijk fttc (‘fiber to the cabinet’ en vervolgens vdsl2) en fttn (‘fiber to the node’ en coax): netwerktopologieën die niet in dit klassement opgenomen worden.
Overigens heerst op het Broadband Forum in het algemeen niet meteen euforie over fiber. Heel wat fabrikanten pakken er immers uit met oplossingen om hogere transfersnelheden te puren uit traditionele koperlijnen. De aankondiging van Alcatel-Lucent om vectoring uit te rollen in het Belgacom-netwerk is daar een voorbeeld van.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier