Wie stapt over naar Windows 10

Een van de blikvangers van Windows 10 is de terugkeer van het startmenu. © AG

Er is een duidelijk verschil in de achtergrond van de eerste overstappers naar Windows 10.

De groei van Windows 10 hakt het hardst in het marktaandeel van Windows 8.1. Die uitkomst na een kleine maand komt niet helemaal onverwacht. De gebruikers van Windows 8.1 hebben het meeste profijt van de terugkeer van het Startmenu en de centrale functie van de desktop. De verwijdering daarvan werd door velen als de grootste nadelen van Windows 8 gezien.

Daarbij komt dat mensen die voor 29 juli de laatste versie van Windows 8.1 gebruikten blijkbaar het meest geneigd zijn Microsoft te volgen in zijn voorgestelde vernieuwingen. Dan ligt ook een overstap naar Windows 10 voor de hand. Wie nu nog Windows 7 gebruikt, getuigt van een kritischer houding ten aanzien van het besturingssysteem. Repareer niks wat niet stuk is, is onder deze groep het devies.

Computerworld zette wat statistieken van Statcounter op een rij. In de week voor de officiële introductie van Windows 10 kwam het verlies aan het gecombineerde marktaandeel van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 voor 57 procent voor rekening van Windows 8.1. 37 procent verliet Windows 7.

Kentering op komst

Toch lijkt de afgelopen week (10 t/m 16 augustus) het aantal Windows 7-gebruikers dat overstapt toe te nemen. Het gebruik van Windows 7 daalde 0,55 procentpunt, terwijl het gebruik van Windows 8.1 terugzakte met 0,64 procentpunt. De

In de week daarvoor (3 t/m 9 augustus) was het verschil nog veel groter, respectievelijk 0,95 en 1,42 procentpunt. Bij Microsoft zal deze trendverandering met gejuich worden ontvangen. De doelstelling binnen twee jaar een miljard Windows 10-gebruikers te hebben, lukt alleen wanneer ook de huidige Windows 7-gebruikers overstappen. Wanneer alleen de Windows 8 en 8.1-gebruikers overstappen, komt het marktaandeel van Windows 10 niet voorbij de 21 procent. Windows 7 heeft nu een marktaandeel van 55 procent.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content