Wie wint miljoenencontract cyberdefensie bij Navo?
De Navo is gisteren gestart met het verzamelen van offertes binnen de miljoenenaanbesteding rond cybersecuritytechnologie. Het gaat om een contract dat geraamd wordt op zowat 32 miljoen euro. Dat schrijft The Wall Street Journal. 32 miljoen euro mag dan wel een stevig contract heten in de ict-sector, voor de defensiewereld is dat ‘peanuts’. Of zoals de Amerikaanse krant schrijft: met de contractwaarde kan je nog geen straaljager kopen. En toch is de aanbesteding van groot belang, omdat de Navo zich zo ook naar voren schuift om expliciet de 28 lidstaten bij te staan zich te beschermen tegen grote cyberaanvallen.
De Navo is gisteren gestart met het verzamelen van offertes binnen de miljoenenaanbesteding rond cybersecuritytechnologie. Het gaat om een contract dat geraamd wordt op zowat 32 miljoen euro.
Dat schrijft The Wall Street Journal. 32 miljoen euro mag dan wel een stevig contract heten in de ict-sector, voor de defensiewereld is dat ‘peanuts’. Of zoals de Amerikaanse krant schrijft: met de contractwaarde kan je nog geen straaljager kopen. En toch is de aanbesteding van groot belang, omdat de Navo zich zo ook naar voren schuift om expliciet de 28 lidstaten bij te staan zich te beschermen tegen grote cyberaanvallen.
Dat vrij ongebruikelijk, omdat cyberdefensie-initiatieven tot dusver vooral door nationale overheden werden genomen. Maar, zo klinkt het, er zijn vandaag slechts een handvol lidstaten van de overheid die vandaag al een duidelijke cyberdefensiestrategie hebben lopen. De rest zou in de toekomst dan kunnen putten uit de aanbestedingen die de Navo gegund heeft.
Het project gaat breed: van bescherming tegen aanvallen, over detectie van aanvallen, tot mobiele cyberdefensie. In juni publiceerde de Navo al een lijst van potentiële kandidaatbedrijven voor de aanbesteding. Het gaat onder meer om typische Amerikaanse defensiespecialisten als Northrop Grumman en Lockheed Martin, maar ook om meer ‘mainstream’ it-bedrijven als IBM en Cisco. Het is vooralsnog niet duidelijk welke bedrijven nu effectief een offerte zullen indienen. Voor de effectieve implementatie zou de tijdslijne ‘extreem ambitieus’ zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier