Wifi op de maan: sneller dan in veel huiskamers?
Amerikaanse onderzoekers willen de maan van een breedbandverbinding voorzien die beter werkt dan de verbindingen in veel van onze huiskamers. Daarmee moet de communicatie van en naar de maan vlotter verlopen.
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) willen de maan van een breedbandverbinding voorzien die beter werkt dan de verbindingen in veel van onze huiskamers. Daarmee moet de communicatie met ruimtetuigen (en met mogelijke toekomstige basissen op de maan of op Mars) vlotter verlopen. Dat schrijft PC Advisor.
Het MIT zet telescopen, met elk een diameter van 15 centimeter, in om satellieten die rond de maan cirkelen van draadloos internet te kunnen voorzien. De communicatie loopt via een laser.
Er is al een geslaagde proef uitgevoerd met de Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD), een satelliet die eind september vorig jaar door de NASA gelanceerd werd voor onderzoek, en die zich nu in een baan rond de maan bevindt.
Er konden data overgebracht worden naar de aarde aan een snelheid van 622 Mbps (bits per seconde), in de andere richting werd een snelheid van 19,44 Mbps gehaald. Hiermee werd het record van de snelste radiocommunicatieverbinding ooit naar de maan verbroken met een factor 4.800, aldus het MIT.
De NASA wil op deze manier de communicatie bij ruimtemissies versnellen en meer data van en naar de aarde versturen, zodat experimenten in de ruimte kwalitatiever kunnen verlopen.
Het grote voordeel van het gebruik van laserlicht is dat de laserapparatuur minder weegt dan de radiocommunicatieapparatuur die nu gebruikt wordt en dat het ruimtemissies voordeliger kan maken. Maar er is ook een nadeel: om de maan te kunnen bereiken, moet een laser door de atmosfeer van de aarde, die het laserlicht kan doen afbuigen of dempen. Eén van de oplossingen is volgens de onderzoekers het gebruik van vier telescopen. Dat verhoogt de kans dat minstens één laserbundel de maan bereikt.
Het MIT geeft volgende maand op een conferentie meer details over het systeem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier