Windows Phone verliest derde van zijn gebruikers

Met 83,5 miljoen verkochte smartphones in het derde kwartaal blijft Samsung de grootste. Maar het zijn vooral Apple en Huawei die er op vooruitgaan. Windows Phone krijgt stevige klappen.

Volgens cijfers van marktanalist Gartner voor het derde kwartaal haalt Samsung een marktaandeel van 23,7 procent, een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Apple volgt op de tweede plaats met 46 miljoen iPhones of 13,1 procent marktaandeel. Vorig jaar lag dat aantal op 38 miljoen.

Maar procentueel doet vooral Huawei het goed. Het zag zijn marktaandeel klimmen van 5,2 procent naar 7,7 procent, goed voor 27 miljoen smartphones. Volgens Gartner omdat Huawei zowel in thuisland China als wereldwijd, en dan vooral in Europa, goed verkoopt.

Twee groeiers, twee dalers

Als we kijken naar de besturingssystemen dan worden de twee grootste nog groter. 84,7 procent van de smartphones draait op Android. Dat is 1,4 procent meer dan een jaar geleden. Maar ook iOS gaat er op vooruit van 12,5 naar 13,1 procent.

DIe groei gaat ten koste van Windows en Blackberry. Windows Phone haalde vorig jaar nog een marktaandeel van drie procent of negen miljoen toestellen. Vandaag is dat 1,7 procent of net geen zes miljoen toestellen. Blackberry ziet zijn marktaandeel nog verder krimpen van 0,8 naar 0,3 procent. Daarmee is het nog goed voor net geen miljoen toestellen. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid om de nieuw verkochte toestellen, niet om het totale aantal smartphones op de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content