Wist u dat uw loon als werknemer in de ICT-sector ook voor een stuk uitbetaald kan worden in auteursrechten? De regeling lijkt steeds meer bedrijven te charmeren.

ML6 is een snelgroeiende Belgische scale-up rond artificial intelligence. Alle medewerkers krijgen er ondertussen een deel van hun loon uitbetaald onder de vorm van auteursrechten. “We hebben daar een regeling met de fiscus over bekomen”, zegt oprichter Nicolas Deruytter. “Heel wat code die geschreven wordt, valt onder auteursrecht. Maar we hebben er wel voor gekozen om het voordeel voor alle werknemers te laten gelden”, zegt Deruytter.

Een soortgelijk verhaal horen we bij Avanade, dat de regeling op 1 januari van dit jaar invoerde voor alle werknemers die in aanmerking komen. Of beter: voor alle werknemers die er ook willen in stappen, want de regeling is optioneel. “We verplichten niemand. Iedere werknemer die er gebruik van wil maken, moet een addendum voor de arbeidsovereenkomst tekenen. De meesten zagen er wel meteen het voordeel van in”, vertelt Evelyne Meiresonne, HR lead bij Avanade Belgium.

Ingewikkelde regeling

Alle eigen gecreëerde code en aanpassingen aan software kunnen onder de copyright-regeling vallen en op die manier vergoed worden. Het grote voordeel is dat inkomsten uit auteursrechten fiscaal bijzonder gunstig uitvallen. “Het is een vrij nieuw systeem van verloning dat in opmars is. Heel wat bedrijven zijn geïnteresseerd, maar wij waren wel bij de pioniers”, zegt Meiresonne. “We hebben dan ook een externe partij, een gespecialiseerd bureau op het gebied van copyright reward, ingeschakeld”, klinkt het. Die partij – Avanade noemt het bureau liever niet bij naam – is in eerste instantie alle verschillende profielen in het bedrijf gaan analyseren om in kaart te brengen wie precies copyright creëert. “Niet in alle functies is dat het geval, in de mijne bijvoorbeeld niet. Maar de slotconclusie was wel dat er wel degelijk veel materiaal gecreëerd wordt dat in aanmerking komt, waarna we doorgezet hebben met de regeling”, zegt Meiresonne.

Elk bedrijf moet zelf een ruling met de fiscus aanvragen

Dat blijkt nog geen evidentie te zijn: ruim een half jaar nam het proces bij Avanade in beslag. Na de nodige interviews door de externe partij werd een document opgesteld dat met de taxcommissie van de overheid besproken wordt. “Daarbij moet je altijd duidelijk voorbeelden kunnen aanbrengen en waar nodig bewijzen dat je wel degelijk auteursrechtelijk materiaal creëert. Anders betaal je mogelijk een te groot bedrag in auteursrechten uit en daar kan de fiscus om begrijpelijke redenen over vallen. Uiteindelijk hebben we de nodige goedkeuring gekregen. Deze ruling van de fiscus geldt voor vijf jaar, waarna alles opnieuw geëvalueerd zal worden”, aldus de HR lead bij Avanade. Ieder bedrijf dat gebruik wil maken van de fiscaal gunstige regeling moet zo’n ruling overigens zélf zien te bekomen. “Elk bedrijf is uniek. De structuur en eigenheid is overal anders. Dit is moeilijk door te trekken tot op sectorniveau of in een CAO te gieten”, weet Meiresonne.

Geen onderlinge verschillen

Wie bij Avanade in aanmerking komt voor de regeling en er ook in stapt, krijgt 11 procent van het salaris als ‘copyright award’ uitbetaald. Daar wordt net zoals op gewoon loon eerst de RSZ-bijdrage afgehouden, vervolgens worden beroepskosten in rekening gebracht waarna het bedrag maar aan 15 procent belast wordt. Netto houdt een werknemer dus meer over, wat een extra argument is in de war for talent. Opmerkelijk is dat iedereen hetzelfde percentage toebedeeld krijgt: er is geen onderscheid op individueel of afdelingsniveau. “Iedereen die in aanmerking komt, krijgt hetzelfde percentage: 11 procent. Dat leek ons het eerlijkste en het vermijdt ook dat er bijvoorbeeld een onderlinge strijd tussen departementen zou ontstaan om een hoger percentage te bekomen”, aldus Evelyne Meiresonne. De regeling past bij Avanade binnen een breder HR-plan met onder meer ook een zo goed mogelijk geoptimaliseerd bonusplan. “We willen niet alleen voor salaris, maar voor alle HR-aspecten iets extra doen. Dat is waarom we bijvoorbeeld het ‘top employer’ label krijgen”, besluit ze. En wat met de werknemers die niét in aanmerking komen voor de auteursrechtenregeling? “Daar hebben we ook meteen open over gecommuniceerd. Je kan gewoon heel objectief vaststellen waarom iemand al dan niet in aanmerking komt”, klinkt het.

11%

Wie bij Avanade in aanmerking komt voor de regeling en er ook in stapt, krijgt 11 procent van het salaris als ‘copyright award’ uitbetaald.

15%

Vervolgens worden beroepskosten in rekening gebracht waarna het bedrag maar aan 15 procent belast wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content