Yahoo krimpt, maar ziet licht aan de horizon

Yahoo zag zijn omzet opnieuw dalen. Toch zijn er een aantal indicaties die er op wijzen dat ceo Marissa Mayer het roer in de juiste richting zet.

Yahoo zag zijn omzet opnieuw dalen. Toch zijn er een aantal indicaties die er op wijzen dat ceo Marissa Mayer het roer in de juiste richting zet.

Ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar geleden daalt de omzet van Yahoo met 7 procent tot 1,14 miljard dollar. De omzet van display-ads (goed voor 40 procent van de sales) daalt met twaalf procent (tot 472 miljoen dollar) en de advertenties uit search zakken met 7 procent en bedragen momenteel 418 miljoen dollar.

Maar er zijn ook lichtpunten. Zo steeg de nettowinst naar 331,2 miljoen dollar (+46 procent) en haalt het bedrijf opnieuw meer pageviews, na een jarenlange daling. Dat is zonder de bezoekers van Tumblr, dat recent werd gekocht door Yahoo.

Het lijkt er op dat de komst van Mayer, die deze week een jaar op de ceo-stoel zit, Yahoo een nieuwe adem kan geven. Al is dat vooral op lange termijn het geval. Zo verwacht ze voor heel 2013 een omzetstijging van 0,7 procent, dat is minder dan de +1,8 procent die drie maanden geleden werd verwacht.

De schatkist van Alibaba

Al moeten we ook nuanceren dat een groot deel van Yahoo’s omzet en winst afkomstig is van de prestaties van de Alibaba Group Holding, waarvan het bedrijf 23,5 procent bezit. Dat zag zijn kwartaalomzet stijgen met 71 procent naar 1,38 miljard dollar. De inkomsten verdrievoudigden en dat straalt af op aandeelhouder yahoo.

Werknemers keren terug

Mayer heeft in haar jaar bij Yahoo onder meer Tumblr, Xobni, Qwiki, Sumly gekocht. Ze maakte ook de opmerkelijke keuze om werknemers zeer nadrukkelijk te vragen om niet of zeer weinig thuis te werken.


Al heeft haar komst naar eigen zeggen positieve gevolgen voor het HR-beleid. Zo zouden 10 procent van de nieuwe werknemers bestaan uit ex-Yahoo’ers die opnieuw voor het bedrijf willen werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content