Yahoo veroordeeld door Dendermondse rechter

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo is door de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot een geldboete van 55.000 euro. Bovendien hangen er het internetbedrijf dwangsommen boven het hoofd.

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo is door de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot een geldboete van 55.000 euro. Bovendien hangen er het internetbedrijf dwangsommen boven het hoofd.

Yahoo werd door het parket in Dendermonde gedagvaard omdat het zijn medewerking zou geweigerd hebben aan het Belgisch gerecht in een onderzoek rond cybercriminaliteit. Yahoo zou niet de gevraagde informatie geleverd hebben die de procureur nodig had om de identiteit van een aantal verdachten te achterhalen. De rechter heeft die redenering vandaag gevolgd en Yahoo over de gehele lijn in het ongelijk gesteld. Yahoo moet een geldboete van 55.000 euro betalen. Bovendien riskeert het bedrijf een dwangsom te moeten betalen per dag dat het de gevraagde informatie niet levert aan het Belgisch gerecht.

Yahoo is alvast niet van plan om het hier bij te laten en zal in beroep gaan tegen de uitspraak. Het Amerikaanse bedrijf heeft geen bedrijfsactiviteiten in België en heeft de klanteninformatie die ter discussie staat ook niet in België. Volgens Yahoo had de procureur een formeel vastgelegd internationaal verdrag moeten gebruiken om op de juiste wijze informatie van een Amerikaans bedrijf te krijgen.

“Yahoo wil de Belgische overheid geen informatie onthouden. Wij hebben een wettelijke basis en beleidsbasis om in dit soort gevallen geen informatie vrij te geven tot dat de erkende internationale wettelijke procedures zijn gevolgd. Wij hebben deze zaak met de Amerikaanse regering opgenomen”, aldus een woordvoerder van het internetbedrijf.

Voor Yahoo is de zaak een princiepkwestie geworden die mogelijk een precedent kan vormen. “Dit besluit kan negatieve implicaties hebben voor alle buitenlandse bedrijven. Het gaat om een wet die niet van toepassing zou moeten zijn op een bedrijf dat buiten België is gevestigd, en dat geen aanwezigheid heeft in België”, besluit een woordvoerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content