YouTube gaat video’s blokkeren die ongepast zijn voor kinderen

Met behulp van kunstmatige intelligentie wil YouTube automatisch leeftijdsrestricties toevoegen aan video’s. De mensen die de filmpjes online hebben geplaatst, kunnen bezwaar maken als ze vinden dat een restrictie ten onrechte is toegewezen.

Als gebruikers via een externe site een YouTube-video proberen te bekijken die niet geschikt is voor kijkers onder de 18 jaar, moeten ze binnenkort eerst naar YouTube. Daar dienen ze vervolgens in te loggen om te bewijzen dat ze meerderjarig zijn. Zo wil de dienst voorkomen dat kinderen buiten het platform alsnog ongepaste video’s onder ogen krijgen.

Volgens techsite The Next Web suggereren eerdere experimenten van YouTube dat het geautomatiseerde systeem veel meer video’s een leeftijdsrestrictie zal meegeven. In het tweede kwartaal van dit jaar haalde YouTube een recordaantal filmpjes offline nadat het kunstmatige intelligentie meer controle gaf over het beoordelen van de video’s.

Toch lijkt de grotere rol van AI onontkoombaar – al is het maar omdat het inzetten van mensen die video’s beoordelen ook de nodige problemen oplevert. Deze week klaagde een voormalig moderator YouTube nog aan omdat het werk tot posttraumatische stressstoornissen en depressies zou leiden. Ze moest video’s bekijken van onder meer onthoofdingen, kindermishandeling en schietpartijen.

Voor kinderen onder de 13 heeft YouTube afgelopen zomer overigens de mobiele YouTube Kids-app gelanceerd, waar alleen gepaste video’s worden getoond en ouders meer controle kunnen uitoefenen over wat de kinderen kunnen bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content