YouTube ruilt Adobe Flash voor HTML5
Een video op YouTube bekijken gebeurt voortaan in HTML5 in plaats van met Flash. Gebruikers zullen er weinig van merken, maar de keuze wijst aan dat de hoogdagen van Adobe Flash voorbij zijn.
YouTube ondersteunt al vier jaar Html5 maar leverde zijn video’s nog altijd grotendeels af via Adobe Flash. De reden om te wachten lag aan Html5 dat toen nog relatief nieuw was en nog enkele mogelijkheden ontbrak om in te zetten als standaard videotechnologie.
In een blogpost schrijft Google dat dit nu wel het geval is. Zo ondersteunt Html5 nu Adaptive Bitrate (ABR). Dat laat toe om de kwaliteit van een video aan te passen aan de snelheid van het netwerk. Dat wil zeggen dat een video op een minder goede verbinding vaak al begint te spelen in lagere kwaliteit, wat voor minder wachttijden zorgt. “ABR heeft het bufferen wereldwijd met meer dan vijftig procent teruggedrongen, op zeer drukke netwerken is dat zelfs tachtig procent,” schrijft Richard Leider, Engineering Manager bij Google.
Html5 wordt de standaard op YouTube als je surft met Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 en de bètaversie van FireFox. Daarbij wordt de open VP9 codec gebruikt die volgens Google tot 35 procent minder bandbreedte verbruikt. Maar geen nood: wie met een oudere browser surft kan nog steeds terugvallen op Flash als videotechnologie.
Flash op retour
De keuze van YouTube, het grootste online videoplatform ter wereld, is een klap voor Adobe. Eerder maakten ook Netflix, Apple, Microsoft en concurrent Vimeo de stap naar Html5.
Die keuze is slecht nieuws voor Adobe, dat met Flash jarenlang de onofficiële standaard voor video en multimedia in handen had. Maar Flash ligt ook regelmatig onder vuur. Omdat het zo’n populaire technologie is, worden er om de haverklap beveiligingsproblemen ontdekt. Bovendien moet je Flash apart installeren, in tegenstelling tot Html5 dat standaard werkt op moderne browsers.
De retour van Flash al enkele jaren aan de gang. Zo bleek Flash voor Android in praktijk een batterijvreter en wou Apple absoluut niet dat Flash naar de iPhone kwam. Een discussie die zo hoog opliep dat Steve Jobs er een open brief over schreef waarin hij het blokkeren van de technologie op de iPhone verdedigde. Al betekent dit niet dat het hierdoor slecht gaat met Adobe, het bedrijf maakte nadien zelf de keuze om meer op alternatieve technologie te focussen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier