Zelfrijdende auto vaker betrokken bij ongeval
Zelfrijdende auto’s zijn vaker betrokken bij verkeersongelukken dan gewone auto’s. Waar de gewone auto gemiddeld 4,1 keer crasht over een afstand van 1,6 miljoen kilometer, doet de auto van de toekomst dat 9,1 keer.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan, meldde nieuwszender NBC.
Maar dat de zelfrijdende auto’s bij meer ongelukken betrokken zijn, betekent volgens de onderzoekers niet dat ze onveilig zijn. Want in geen van de gevallen was de auto de veroorzaker van het ongeluk.
“Iemand denkt misschien dat zelfrijdende voertuigen gevaarlijker zijn, maar ik denk dat de data dat niet laten zien”, zegt een van de onderzoekers tegen NBC. “Ze zijn vaker betrokken bij ongelukken (maar waren nooit de veroorzaker en werden altijd geraakt door een normaal voertuig), en de verwondingen die voorkwamen waren minder heftig.”
Ook geeft de onderzoeker aan dat zelfrijdende auto’s nooit betrokken zijn geweest bij een aanrijding met voetgangers. “Meer aanrijdingen betekent niet per se minder veilig.” De onderzoekers merken ook op dat zelfrijdende auto’s veel minder kilometers afleggen dan normale auto’s – wat het onderzoeksresultaat beïnvloedt. (WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier