Zenitel zoekt gestolen wagens

Het is natuurlijk de politie die de wagens opspoort, maar wel met behulp van een systeem van Zenitel.

Het is natuurlijk de politie die de wagens opspoort, maar wel met behulp van een systeem van Zenitel.

Het bedrijf verkoopt namelijk een systeem voor automatische nummerplaatherkenning, dat gebouwd is door het Canadese Genetec maar op Belgische leest geschoeid werd door Zenitel.

“De ‘Sharp’ op het dak van de politiewagen – een toestel dat een overzichts- en een infraroodcamera en een processor bevat – neemt foto’s van nummerplaten en de omgeving”, legt projectmanager Raymond Bruynickx uit. “De processor interpreteert vervolgens de tekst op de nummerplaat.” Die drie bestanden (2 foto’s en de interpretatie) worden naar een (Windows-)pc in de wagen gestuurd. Een sql-database gaat na of de wagen geseind staat (gestolen, niet verzekerd, …). Is dat het geval, dan verandert het scherm van kleur en geeft de pc een geluidssignaal.

Via een back-office-toepassing kan alle nodige informatie worden op- en afgeladen: ‘s morgens de geüpdatete database met geseinde nummerplaten, ‘s avonds de gevonden wagens en contextinformatie. Ook onderweg kan de database draadloos – via het Astrid-netwerk – up-to-date worden gebracht. “Die applicaties zijn al functioneel getest maar nog niet operationeel. Maar er is sterke vraag naar bij de politiediensten”, weet Bruyninckx. Ook een meer beweeglijke Sharp zit eraan te komen.

Naast geseinde voertuigen terugvinden, kan het systeem onder meer ook worden ingeschakeld bij het controleren van sluipwegen of bij parkeercontroles. In ons land zijn momenteel zo’n 20 systemen operationeel, vooral in Brusselse politiekorpsen. Zenitel overweegt om het toestel ook in Nederland en nadien in Scandinavië aan te bieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content