Zijn vliegtuigen de volgende doelwitten van hackers?

© Reuters

Volgens een rapport van de Amerikaanse regering kunnen entertainmenttoestellen op commerciële lijnvluchten, die steeds vaker met het internet verbonden worden, door hackers gebruikt worden om elektronische systemen in de cockpit te manipuleren.

Het Government Accountability Office (GAO) laat weten dat de regering de cyberveiligheid op vluchten als ‘een groeiend probleem’ beschouwt, en dat het Federal Aviation Administration (FAA) de kwestie net begint te bestuderen.

‘De moderne communicatietechnologieën, met inbegrip van de IP-verbinding, worden meer en meer gebruikt door de systemen in vliegtuigen, waardoor individuen zonder toegang toch toelating kunnen krijgen tot vliegsystemen, om deze vervolgens te manipuleren’, staat er te lezen in het rapport van het GAO.

Korte tijd geleden werkte de avionica, de elektronica om vliegtuigen te controleren en te besturen, nog autonoom. ‘Maar volgens de FAA en de experten waarmee we gesproken hebben, zou een hacker via het IP-netwerk van op afstand toegang kunnen krijgen tot avionica-systemen om die te beschadigen’, verklaart het GAO.

In theorie beschermen firewalls ‘elke intrusie van gebruikers in de kabinesystemen, zoals bijvoorbeeld passagiers die zich van de entertainmentapparatuur bedienen’, maar vier specialisten in cyberveiligheid verklaren dat aangezien die firewalls eigenlijk software zijn, ze toch gehackt kunnen worden, ‘net als om het even welke software’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content