Zit er een Belg achter de 3D-technologie van de HP Sprout?
Sprout, de computer zonder toetsenbord of muis die HP zopas voorstelde, werd positief onthaald in de computerwereld. De evolutie inzake 3D en de herkenning van bewegingen tonen de wil van het merk om te innoveren, een vernieuwing die de Belgische start-up Softkinetic niet helemaal vreemd zou zijn.
Het gaat niet goed met HP. De herstructurering, die 55.000 jobs kan kosten, bewijst het. Toch wil het bedrijf vooruit. Naast een pijnlijke splitsing van zijn activiteiten, concentreert het zich op innovatie en onder meer op 3D. De sector is in volle ontwikkeling en het 3D-printen breekt zelfs stilaan door bij het grote publiek. Het leek dan ook onvoorstelbaar dat de specialist in printen op papier het niet probeerde op die markt. Tegen alle verwachtingen in stelde HP vorige week geen 3D-printer voor, maar een nieuw soort computer: de Sprout, die zich losmaakt van het klavier en de muis om plaats te maken voor een 3D projectie- en scannersysteem.
Die computer is waarschijnlijk slechts de eerste fase naar een nieuw 3D-ecosysteem, aangezien de ‘gescande’ en ‘gemodeliseerde’ documenten in 3D daarna thuis kunnen worden geprint op een 3D-printer van HP. Er wordt gezegd dat het in 2016 op de markt komt.
Bovendien zou België aanwezig zijn in die eerste etappe van HP in de sector. Volgens verschillende gespecialiseerde bronnen zou de 3D-scanner immers gebruik maken van de RealSense-technologie van Intel. En we weten dat de Belgische firma Softkinetic een bevoorrecht partnership met Intel voor 3D-erkenning gesloten heeft. En zoals een tweet van de CEO Michel Tombroff in januari bevestigde, zou dat partnerschap juist over die RealSense-technologie gaan.
Daarom is het heel goed mogelijk dat de start-up Softkinetic een rol speelt in het nieuwe revolutionaire HP-product. Ook al weigert de CEO van Softkinetic elke commentaar op die vraag, zou het niet verbazend zijn dat het bedrijf in een dergelijk product zit. De Belgische start-up bekleedt immers een leiderspositie in zijn sector en sluit meer en meer partnerships af. Softkinetic tekende een groot contract met Sony dat zijn technologie in de PS4 gebruikt, en een ander met Intel – om maar twee van de meest zichtbare op te noemen. Maar Softkinetic onderhandelt met bijna alle technologiegiganten. En de KMO werkt ook samen met autobouwers en fabrikanten van elektrische apparatuur om ultramoderne veiligheidssystemen in auto’s te installeren. We zullen ongetwijfeld nog veel over Softkinetic horen.
De lancering van Sprout kan het pc-departement van HP weer doen opleven, dat actief is één van de moeilijkste markten voor de Amerikaanse gigant.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier