Zo krijg je een lift in het 2.0-tijdperk

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Lift nodig? Vergeet de bekende duim, en gebruik gewoon je gsm.

Lift nodig? Vergeet de bekende duim, en gebruik gewoon je gsm.

Een slimme combinatie van mobiele technologie en internet kan op termijn weleens de oude vertrouwde duim tot het verleden doen behoren. Het OpenRide-project van het Duitse Fraunhofer Fokus onderzoeksinsitituut wil bestuurders en passagiers ‘matchen’.

Websites om te carpoolen naar het werk of naar een concert of evenement bestaan al een hele tijd, maar doorgaans moet je op voorhand registreren en reeds van tevoren aangeven welke route je precies wilt volgen. OpenRide wil dat minpunt ondervangen door er een mobiel luik aan te koppelen.

De bedoeling is dat [OpenRide]-gebruikers op hun gsm een bestemming kunnen ingeven terwijl ze al onderweg zijn. De locatie van het voertuig wordt continu doorgestuurd naar een centrale server die tegelijkertijd ook in het oog houdt welke gebruikers nog naar een lift op zoek zijn. Komt een chauffeur in aanmerking om iemand op te pikken – bijvoorbeeld omdat die persoon zich in de buurt van zijn route bevindt – dan krijgt die bestuurder een bericht en kan hij meteen beslissen of hij ingaat op het verzoek van de lifter. Beide partijen hebben dan ook de mogelijkheid om een bedrag af te spreken, bijvoorbeeld om de brandstofkosten te delen.

De applicatie is nog niet helemaal klaar, maar de ontwikkelaars denken al aan een volgende stap. Zo willen ze graag tot een community komen, waarbij passagiers de bestuurders kunnen beoordelen en een score toekennen op hun rijkunsten. De medewerkers aan het project mikken op een uiteindelijke releasedatum van het product ‘ergens in 2010’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content