ZTE bouwt eigen mobiele processor

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Chinese elektronicaconcern ZTE werkt aan een eigen mobiele processor. Ook concurrent Huawei gebruikt zelf ontworpen chipsets om beter te kunnen concurreren met Samsung en met Apple.

Het Chinese elektronicaconcern ZTE werkt aan een eigen mobiele processor. Ook concurrent Huawei gebruikt zelf ontworpen chipsets om beter te kunnen concurreren met Samsung en met Apple. De Chinese nieuwssite C114.net schrijft dat ZTE zijn zelf ontworpen mobiele processor volgende maand gaat voorstellen op een lokale telecombeurs. Veel details worden er nog niet vrijgegeven, enkel dat het zou gaan om een geïntegreerde processor met communicatiefuncties die 4G zal ondersteunen.

ZTE is niet de enige Chinese smartphonebouwer die zich met eigen processors wil onderscheiden van de concurrentie. Ook Huawei ontwerpt zijn eigen applicatiechips via dochteronderneming HiSilicon, en er zouden nog meer Chinese fabrikanten klaar staan om zich in de strijd te gooien. In het verleden gebruikte ZTE chips van Qualcomm, Intel en NVidia voor zijn mobiele toestellen.

Mobiele processors vormen het hart én de brains van een smartphone. Het betreft ook één van de duurdere onderdelen, wat meteen verklaart waarom zo veel fabrikanten er op gebrand zijn om ze zelf te ontwerpen: ze kunnen er immers geld mee uitsparen/verdienen. Ook Apple ontwerpt zijn processors zelf, net als Samsung.

8 kernen Wie de Chinezen vandaag nog weglacht, denkt beter twee keer na. De super zuinige halfgeleider met 8 kernen die Huawei in de tweede helft van het jaar op de markt gaat brengen (de K3V3) zou wel eens dé hardware-verrassing van het jaar kunnen worden in de smartphonemarkt, al was het maar omwille van de speciale koeling-technologie in de chip.

En ZTE verkocht in de eerste helft van 2013 wereldwijd al 11,5 miljoen smartphones, goed voor 5 procent van de markt. Ook die prestatie blijft niet onopgemerkt, en maakt dat heel wat concurrenten ZTE met argusogen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content