ZTE komt met phablet en goedkope Mozilla-smartphone

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

ZTE heeft op het Mobile World Congress een 5.7 inch phablet voorgesteld, en ’s werelds eerste smartphone die draait op Firefox OS.

ZTE heeft op het Mobile World Congress een 5.7 inch phablet voorgesteld, en ’s werelds eerste smartphone die draait op Firefox OS. De Grand Memo-phablet komt ten vroegste in het derde kwartaal van 2013 naar onze contreien. Idem voor de Mozilla-smartphone (de ZTE Open), waarmee vooral op de Zuid-Amerikaanse markt wordt gemikt, waar nog maar 18 procent van de verkochte telefoons een smartphone is. De Spaanse telco Telefonica zal de ZTE Open in de tweede helft van het jaar lanceren in Spanje, Venezuela en Colombia.

Het toestel is volgens head of mobile devices He Shiyou ‘ideaal’ voor jonge mensen die graag experimenteren met nieuwe technologie, maar niet al te veel geld op tafel kunnen leggen. “Zij kunnen van een goedkoper feature phone nu toch de overstap zetten naar een echte smartphone”, klonk het.

Firefox OS is een besturingssysteem dat gebouwd is met open webstandaarden, waarbij alle toepassingen als HTML 5-applicatie ontworpen worden. “Operatoren die het OS gebruiken kunnen de interface naar hartenlust tweaken en aanpassen aan de lokale markt”, klonk het nog, “en er kunnen diensten aangeboden worden op maat van de consument.”

Op de vraag of er wel voldoende apps beschikbaar zullen zijn voor Firefox OS, klonk het dat er duizenden HTML 5 apps te vinden zijn op het web, zelfs enkel en alleen al in de Firefox Marketplace. Chris Edwards, de Europese marketingdirecteur voor ZTE, wierp op dat er gaan native apps bestaan voor het nieuwe ecosysteem, maar dat Twitter, Facebook en vele anderen sowieso als HTML webapp beschikbaar zijn.

Grand Memo
De Grand Memo is in tegenstelling tot de ZTE Open een high end Android-phablet met een schermdiameter van 5.7 inch en een Qualcomm Snapdragon quadcore processor aan boord. Het toestel ondersteunt 4G en kan snelheden aan tot 100 Mbps.

De Grand Memo kan bogen op een camera met 13 megapixel en filmt in 1080p HD. Het is volgens ZTE ook de eerste smartphone in de wereld die Dolby Digital Plus ondersteunt. Opvallend is de 3200mAh batterij, die het volgens de makers extra lang kan uitzingen.

De nieuwe phablet wordt eerst in China gelanceerd, en komt tijdens de tweede jaarhelft ook naar Europa. Een prijs werd niet meegedeeld, hetzelfde geldt voor het Mozilla-toestel.

Volgens IDC is ZTE momenteel de vierde grootste gsm-bouwer in de wereld. Vorig jaar wisselden er 65.000.000 toestellen van eigenaar, en 70 procent van de inkomsten uit mobiele toestellen zouden al afkomstig zijn van smartphones.

Tegen 2015 wil de Chinese concurrent van Huawei de derde grootste speler in de wereld zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content