Zuid-Amerika niet blij met toewijzing .amazon aan Amazon

Verschillende Zuid-Amerikaanse landen zijn niet opgezet met het plan dat retailgigant Amazon het monopolie krijgt op de internetextensie .amazon.

ICANN, de instelling die beslist over internetdomeinen, verklaarde vorige week dat Amazon het alleenrecht zou krijgen op het gebruik van .amazon-internetadressen. Dat zet kwaad bloed bij de presidenten van Peru, Colombia, Ecuador en Bolivia, de landen waar de Amazone-rivier stroomt.

Ook Brazilië, waar het merendeel van de Amazone en het Amazoneregenwoud zit, uitte eerder al haar ongenoegen.

De vier presidenten, Martin Vizcarra voor Peru, Ivan Duque voor Colombia, Lenin Moreno voor Ecuador en Evo Morales voor Bolivia spreken in een gemeenschappelijke verklaring van een “ernstig precedent door de commerciële belangen boven die van staatsbelangen, de rechten van inheemse volken en het behoud van de Amazone te plaatsen,” aldus Reuters.

De landen hekelen vooral het monopolie dat Amazon zou krijgen. Zo verklaarden diplomaten eerder al aan de BBC dat er op zich geen probleem is dat Amazon pakweg de URL books.amazon zou bezitten. Maar de landen willen ook zelf .amazon domeinen kunnen vastleggen, om bijvoorbeeld gerelateerd aan de lokale cultuur of om de regio te promoten. Amazon zelf reageerde daar toen op door te zeggen dat de betrokken landen ‘amazon’ kunnen combineren met hun landcode. Bijvoorbeeld ‘br.amazon’ voor Brazilië.

Een interessant detail: het bedrijf Amazon heette aanvankelijk ‘Cadabra’ maar Jeff Bezos ging op zoek naar een betere naam. Dat werd in 1995 uiteindelijk Amazon, verwijzend naar de langste rivier op aarde, in analogie naar de ambitie om de grootste boekenwinkel ter wereld te bouwen.

De beslissing van ICANN is nog niet definitief. Momenteel loopt er een dertig dagen durende periode waarbij eender wie commentaar mag geven. Amazon zelf heeft nog niet formeel gereageerd op de klachten van de landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content