Zuiniger zonder Intel-processoren

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Startbedrijf Smooth-Stone mikt op stroomzuinige datacenters door Intel-chips in servers te vervangen door eigen ARM-gesteunde processoren.

Startbedrijf Smooth-Stone mikt op stroomzuinige datacenters door Intel-chips in servers te vervangen door eigen ARM-gesteunde processoren.

Smooth-Stone is in 2008 opgericht door Barry Evans, een veteraan van Intels ARM-gesteunde X-Scale divisie (nu van Marvel Technology). Het bedrijf stroomzuinige processoren voor servers in datacenters. Bedrijven als Google, Facebook of Amazon zien immers vandaag het stroomverbruik van de duizenden servers in hun datacenters als het belangrijk(st)e obstakel in hun verdere groei.

Het jonge bedrijf uit Austin (Texas, Verenigde Staten – trouwens een belangrijk centrum voor processorontwikkeling in de VS) kreeg onlangs een stevige duw in de rug met een investering van 48 miljoen dollar door bedrijven uit de VS, Europa en het Midden Oosten. Uit Abu Dhabi participeert immers ATIC, de investeringsgroep die de chipproductie-eenheden van AMD onderbracht in GlobalFoundries, een joint venture met AMD. Ook Texas Instruments en het Britse ARM deden een duit in het zakje, naast een rist Amerikaanse risicokapitaalbedrijven. Smooth-Stone zelf werd overigens gestart met een Texas Emerging Technology subsidie door de staat Texas.

Geen ‘mission impossible’ Het idee dat een processortechnologie die afkomstig is uit de wereld van mobiele telefonie en toestellen als de iPad op een plaats in datacenterwereld mikt, is niet zo vergezocht. De grote datacenters van Google en consoorten draaien immers veeleer webtoepassingen dan zware back-officetoepassingen. De vele webgebruikers kunnen dan ook beter worden bediend door servers met grote aantallen processoren in toepassingsgerichte systemen. Heel wat van die software is voorts al processoronafhankelijk, want geschreven in Java, PHP, Flash/Flex/Air en dies meer (vaak op open source stacks), zodat x86-type processoren geen noodzaak zijn. Veel bedrijven met grote datacenternoden ontwikkelen daarenboven vaak hun eigen software.

De ARM-processortechnologie zelf heeft ondertussen al jarenlang zijn waarde bewezen, inclusief zijn stroomzuinige aard (zo draait de iPad op een processor die op basis van de ARM-technologie werd ontwikkeld). Eventuele migratiekosten worden dan ook makkelijk gecounterd door de besparingen inzake stroomverbruik, evenals door meer keuzemogelijkheden inzake datacenterlocaties.

Helemaal vrij spel krijgt Smooth-Stone natuurlijk niet. Op zijn beurt heeft Intel in de voorbije jaren al veel werk geleverd om zijn processoren stroomzuiniger te maken. Zo biedt Intel al ‘Intelligent Power Technologie’-voorzieningen in zijn multicore-processoren, naast uitvoeringen met lager stroomverbruik.

De naam ‘Smooth-Stone’ zou naar verluidt verwijzen naar de steen in de slinger, waarmee David in het Bijbelverhaal de reus Goliath met één schot neerhaalde. Volgens analisten zou het wel nog ongeveer twee jaar duren eer Smooth-Stone zijn nieuwe producten kan leveren, aldus de New York Times.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content