Kristof Van der Stadt
Adapt, evolve and thrive: op het lijf geschreven van de nieuwe CIO of the Year
‘Zowel de IT-mensen als de zakelijke werknemers moeten mee zijn, want je hebt hun steun nodig.’ Het is de quote die me misschien nog het meeste bij blijft uit een gesprek met onze nagelnieuwe CIO of the Year. Niet dat Antonietta Mastroianni hier wereldschokkende dingen vertelt, maar toch is het net daar dat het nog steeds maar al te vaak fout loopt. Het was – naast AI, ik beloof het daar nu eens niét over te hebben – ook het belangrijkste gespreksonderwerp op het alweer drukbezochte Gartner Symposium in Barcelona: dat net niet de helft van alle digitale initiatieven ook écht de beoogde bedrijfsdoelen haalt. Een ontstellend slecht rapport voor IT-leiders is dat. Want hoeveel decennia (!) leest u in ons blad al over de nood aan digitalisering en alignering tussen IT en de business? En toch, toch is de kans op mislukking blijkbaar nog altijd zeer groot.
‘Iedereen mee, hop, het digitale bad in,’ zo parafraseer ik de woorden van de Gartner-analisten die zoeken naar oplossingen. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan, want dan heb je om te beginnen de steun nodig van de CEO, de rest van het management en het middle management. Steun die er niet noodzakelijk spontaan komt: de kans dat je hard moet werken om die ondersteuning te krijgen of af te dwingen is veel groter.
En dan zie je duidelijk dat er twee soorten CIO’s overblijven. Zij die er voluit voor willen gaan en dat digitale bad meteen beginnen te vullen. En zij die net terugplooien naar het hoogtechnologische en operationele luik van voornamelijk interne IT: de weliswaar broodnodige loodgieterij.
De CIO van Proximus hoort duidelijk niet bij die laatste groep en gaat er volop voor. Wie haar wat kent of wie haar op de uitreiking van CIO of the Year leerde kennen, voelt meteen aan dat ze enerzijds weet wat technologie doet maar anderzijds vooral ook beseft en inziet wat die technologie kan betekenen voor de bedrijfsdoelen. En sterker nog: dat ze ook helemaal meedenkt over de eigenlijke doelen en bepaalt hoe haar IT-afdelingen daartoe kunnen bijdragen, en waar nodig zelfs mee de lijnen uitzetten.
‘Technologie evolueert nu zo snel dat je gaat achterophinken als je niet die attitude van de business hebt om alles te begrijpen’, zegt Antonietta Mastroianni, die Proximus verder wil laten evolueren van een telco naar een techco. Een mooie quote, maar eentje die ze ook dagelijks een beetje meer waarmaakt. Adapt, evolve and thrive: het thema van deze editie van CIO of the Year lijkt haar op het lijf geschreven.
In Data News magazine 06/24 hebben de analisten van Gartner het over de digital vanguard: een voorhoede van CIO’s en IT-leiders die merkelijk meer succes behalen in hun digitale initiatieven. Een van de grootste redenen voor hun verhoogde succes-ratio? De gedeelde verantwoordelijkheid tussen CIO’s en de overige CxO’s en dat end-to-end, voor alle digitale projecten – van de interne keuken tot de externe topgerechten. Zulke succesvolle CIO’s blijken ook vier keer meer met hun CEO samen te zitten dan gemiddeld én ze slagen er samen in om alle werknemers – en lang niet alleen de IT’ers – mee onder te dompelen in het digitale bad; inclusief de nodige opleidingen en bijscholingen of upskilling en reskilling. ‘Eén persoon die alle kennis heeft om de juiste beslissingen te nemen voor iedereen, dat lukt niet meer. Die beslissingskracht moet gedistribueerd worden. Ik denk dat een moderne CIO een helder beeld moet hebben van de strategie, en de skills moet hebben om die te communiceren op een manier die voor iedereen begrijpelijk is’, aldus onze kersverse CIO of the Year. Ik denk dat ze gelijk heeft: adapt, evolve and thrive dus. En ik denk ook dat ze een digital vanguard is. Maar bovenal de enige echte CIO of the Year 2024.
Er blijven twee soorten CIO’s over: zij die steun zoeken bij hun CEO en andere CxO’s om samen de digitalisering te trekken. En zij die terugplooien naar het hoogtechnologische en operationele luik van voornamelijk interne IT: de weliswaar broodnodige loodgieterij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier