“5G steunt op ecosysteem van partners”
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
5G heeft het potentieel om complete sectoren te transformeren. Tegelijk gaat het ook hier niet zozeer om de technologie, maar om wat je ermee doet. “5G is een echte innovation driver“, zegt Anne-Sophie Lotgering, Chief Enterprise Market Officer bij Proximus. “Elke sector zal toepassingen voor 5G zoeken én vinden.”
De komst van 5G betekent alvast niet dat we straks alleen nog maar met 5G zullen werken. “Ook 4G blijft in gebruik”, legt Anne-Sophie Lotgering uit. “We hebben 5G zeker niet voor alles nodig.” Heel wat van de bestaande toestellen zijn ook niet geschikt voor 5G. Naast 4G en 5G behouden ook wifi en narrowband-IoT hun reden van bestaan. “Het gaat erom voor elk vraagstuk het juiste type van connectiviteit te vinden”, aldus Anne-Sophie Lotgering, “vast of mobiel.” En dat hoeft dus niet altijd 5G te zijn.
Want zoals gezegd: het gaat erom wat je met 5G wil bereiken. Net dat aspect zorgt voor heel nieuwe, innovatieve toepassingen. Proximus stimuleert dat soort cases via het 5G Innovation Platform. Er vond onder meer een proefproject plaats voor ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. “Een drone vliegt met een camera boven het veld”, zegt Anne-Sophie Lotgering. “Uit de analyse van de beelden weet de landbouwer dan exact waar en in welke mate hij zijn gewassen moet behandelen.” Dat zorgt onder meer voor een efficiënter gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Privaat 5G-netwerk
Volgens Proximus zien bedrijven in de praktijk vooral voordeel in een 5G-MPN (Mobile Private Network). Daarbij maken ze op een private site – zoals een bedrijfsterrein of een productiehal – gebruik van een lokaal 5G-netwerk om een locatie van dekking te voorzien. “Een MPN biedt nog meer voordelen dan het publieke netwerk”, zegt Anne-Sophie Lotgering. “Het bedrijf heeft de volledige controle over het eigen netwerk. Er is geen interferentie en nog minder latency. Het belangrijkste voordeel is echter dat alle data on-site blijven.”
“België is rijk aan sectoren die early adopters zijn van nieuwe technologie, zoals de maakbedrijven, logistiek, de gezondheidszorg en de publieke sector. Daar heeft MPN een echte toegevoegde waarde als enabler van innovatie.” Proximus zette een MPN op bij het logistieke testcentrum Fabriek Logistiek in Gent, waar bedrijven via 5G experimenteren met allerhande nieuwe toepassingen, zoals magazijnapparatuur, nieuwe toepassingen voor orderpicking, slimme brillen, scanners, drones, enzovoort. Het eerste Belgische 5G-MPN zette Proximus op voor A6K in Charleroi, een netwerkorganisatie voor technologiebedrijven. Niet toevallig: “Want 5G is cruciaal in de transitie naar Industrie 4.0”, legt Anne-Sophie Lotgering uit.
Proximus helpt bedrijven het meeste voordeel te halen uit nieuwe technologieën en data. Het netwerk van de toekomst – 5G en glasvezel – bepaalt mee hoe bedrijven die technologieën kunnen inzetten om efficiënter te werken en nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.”
Anne-Sophie Lotgering, Chief Enterprise Market Officer bij Proximus
“MPN is echt wat onze klanten willen om te kunnen innoveren. Heel vaak blijkt het ook de best passende oplossing. De vraag naar 5G-MPN is niet marginaal. Wereldwijd zijn er al 600 MPN’s in gebruik. Op Europees niveau deelt België de vierde plaats met Oostenrijk. Proximus heeft intussen al drie MPN’s geïnstalleerd en we kondigen er dit jaar nog andere aan. Het belang daarvan ligt, naast de connectiviteit, in het aanbieden van de servicelaag die bij veel MPN-use cases een noodzaak is. In parallel werken we actief op 5G slicing, omdat het een van de volgende stappen in de 5G evolutie is. Op die manier bieden we een antwoord op de andere noden van onze klanten.”
Drones as a service
“Ten tijde van corona gebruikte de stad Kortrijk 5G om zicht te krijgen op de drukte in de binnenstad”, zegt Anne-Sophie Lotgering. “Dat soort informatie – rond hoeveelheden bezoekers en het traject dat ze in de stad afleggen – is ook bruikbaar in het kader van city marketing.” Een andere belangrijke case voor Proximus is D-Hive in de Antwerpse haven, een project rond autonome dronevluchten as a service, met 5G als onderliggende technologie. De drones zullen tijdens inspectievluchten onder meer olievlekken en andere vervuiling opsporen in de dokken.
Ecosysteem
“Als operator moet je de beschikbaarheid bieden die is afgestemd op de behoefte van de klant”, zegt Anne-Sophie Lotgering. “En je moet de ICT-services leveren op het vlak van advies, ontwerp, uitrol en beheer die daarbij passen.” Proximus doet dat door 5G-diensten aan te bieden vanuit een ecosysteem. Anne-Sophie Lotgering: “We zien onszelf als een digitale dienstverlener. Het betekent dat we een complete, end-to-end value proposal uitwerken, met niet alleen 5G, maar ook advies om het project van de klant uit te werken, de nodige oplossingen en diensten om het tot leven te brengen en servicemanagement na zijn implementatie. Om al die domeinen af te dekken, is het cruciaal om een ecosysteem van partners te bouwen.”
Niet alleen in vergelijking met Azië lopen we achter. Ook binnen Europa komt België rijkelijk laat met 5G. “De technologie is nochtans essentieel voor de concurrentiekracht van ons land”, zegt Anne-Sophie Lotgering. “De grote versnelling in de interesse voor 5G stemt ons echter optimistisch. 5G moet België helpen om zijn sleutelpositie in Europa te behouden.”
Hebt u plannen voor een 5G-project en nood aan een testomgeving? Het 5G-innovatieplatform van Proximus is een unieke omgeving waar u uw 5G-projecten in de praktijk kunt valideren in samenwerking met Proximus en ervaring opdoen. Probeer 5G