“Digitale transformatie vraagt een ethisch raamwerk”

Colruyt Group
Colruyt Group
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

1 december 2021, 10:25 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:46

In digitale transformatie komen heel uiteenlopende uitdagingen samen. Een bedrijf moet een snel wendbaar traject uitstippelen, maar tegelijk de lange termijn niet uit het oog verliezen. Er zijn nieuwe digitale vaardigheden voor vereist, naast een ethisch kader.

Digitale transformatie is al sinds de jaren 80 actueel bij Colruyt Group. “Toen waren digitale toepassingen vooral op de vereenvoudiging van manueel werk gericht”, zegt Ruben Missinne, Division Manager BA&I en Digital Transformation bij Colruyt Group. Het bedrijf bekijkt de digitalisering vanuit twee perspectieven: digital from the core, gericht op nieuwe, digitale toepassingen, en digital to the core, dat bestaande oplossingen digitaliseert. “Het voorbije anderhalf jaar hebben we vooral verder gewerkt aan de digitale basis: die maturiteit van de data verhogen, het gebruik van tools rationaliseren, dat soort dingen.”

Maar los van de digitale basis – de data en de tools – begrijpt Colruyt Group heel goed dat de technologie op zich maar een deel van de oplossing vormt. Meer nog, heel vaak vindt digitale transformatie plaats binnen de context van een ecosysteem. Dat is bij Colruyt Group niet anders. “Wij zijn een retailer, maar tegelijk ook een integrator”, zegt Ruben Missinne. “Dat moet ook wanneer je digitale transformatie vanuit dat idee van een ecosysteem wil bekijken.” Belangrijk is daarbij dat niet alleen IT het verhaal trekt, maar dat ook de business helemaal mee is.

De juiste benadering

De slaagkansen van een traject nemen toe naarmate er een betere voorbereiding bij komt kijken. “Je moet je traject op een goede manier kunnen starten”, zegt Ruben Missinne. “Is de tijd van de langlopende programma’s voorbij? Voor een stuk wel, aangezien de business vandaag vooral snel resultaten wil zien. Betekent het dat we nooit meer een traject van twee jaar of langer aanvatten, met alle klassieke fases? Natuurlijk niet. Maar als je goed weet waarom je iets wil doen, kun je er meteen ook de juiste benadering voor kiezen.”

Ruben Missinne, Division Manager BA&I en Digital Transformation bij Colruyt Group
Ruben Missinne, Division Manager BA&I en Digital Transformation bij Colruyt Group

Een bijkomende moeilijkheid daarbij is dat bedrijven werken in een wereld van moving targets. Ze evolueren niet van de ene stilstaande fase naar de volgende. Alles is voortdurend in beweging. “Dat maakt het niet makkelijk om iedereen mee te krijgen”, zegt Ruben Missinne. “Ook de omvang van de organisatie speelt mee. Het blijft een uitdaging om er in een bedrijf met 30.000 medewerkers voor te zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.”

Wij zijn een retailer, maar tegelijk ook een integrator. Dat hoort zo wanneer je digitale transformatie vanuit het idee van een ecosysteem wil bekijken.

Ethisch raamwerk

“Volgens mij zullen we in de toekomst – met almaar meer digitalisering – niet alleen nood hebben aan de juiste skills, maar ook aan een ethisch raamwerk”, zegt Ruben Missinne. “Het belang van vertrouwen zal alleen maar toenemen. In de context van digitale transformatie kunnen we onmogelijk om privacy en security heen. Bij Colruyt Group hebben we zo’n ethisch raamwerk uitgebouwd, dat mee de basis vormgeeft van alles wat we digitaal doen.” Behalve vertrouwen zal ook snelheid in de toekomst meer dan ooit het verschil maken. “Snelheid wordt de grote uitdaging. Als bedrijf moet je relevant blijven, terwijl de klant heel snel verandert.”

Meer info op www.colruytgroup.com