“Het hybride model laat toe workloads slim te splitsen”

Bechtle
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 februari 2022, 10:57 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 06:50

Op termijn groeit de public cloud uit tot de standaard. Dat zegt Jeroen Huylebroeck, Cloud Consultant bij Bechtle direct Belgium. “Als we zien dat SAP S4/HANA vandaag via een hyperscaler-omgeving beschikbaar is, dan laat dat verstaan dat op lange termijn alles in de public cloud mogelijk moet zijn.”

“De belangrijkste drijfveer voor de cloud is zijn voorspelbaarheid”, zegt Jeroen Huylebroeck, Cloud Consultant bij Bechtle direct Belgium. “In de cloud weet je perfect wat je krijgt, op welke termijn, met welke SLA en op welke schaal.” Maatwerk past niet in dat plaatje. “Kijk, wil je iets dat snel beschikbaar en relatief goedkoop is, dan ga je naar Ikea. Maar dan weet je dat je er een standaardmeubel koopt. Moet het op maat zijn, dan klop je aan bij een schrijnwerker. Die oplossing zal wel meer tijd vragen en een stuk duurder zijn.” Het cloudverhaal is heel gelijklopend. “Meer nog”, zegt Jeroen Huylebroeck, “Ikea biedt meer en meer nicheproducten aan. In de cloud is dat net zo.”

In de praktijk combineren bedrijven on-premise infrastructuur en cloud in een hybride model. “Al hebben ze soms het idee dat het hybride model niets meer biedt dan de ontdubbeling van on-prem en cloud”, zegt Jeroen Huylebroeck. “Wie zo naar hybrid cloud kijkt, werkt suboptimaal. Ik zie het hybride model meer als een benadering die toelaat workloads te splitsen. Neem het gebruik van artificiële intelligentie in het kader van IoT als voorbeeld. Lokaal kan een IoT-toestel data capteren, analyseren en terugkoppelen. Om de intelligentie van die toepassing met AI te verhogen is er lokaal echter niet genoeg rekenkracht en opslag voorzien. Dat type specialismen vind je in de cloud.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Met de kansen die de cloud biedt, hangen in de praktijk ook nieuwe securityrisico’s samen. “Alles hangt dan af van hoe je naar security kijkt”, zegt Jeroen Huylebroeck. “We gebruiken almaar meer IT-diensten, waardoor onze kwetsbaarheid mogelijk toeneemt. We mogen niet zomaar – zonder oog voor security – nieuwe diensten in gebruik nemen. Bij de uitbraak van de coronacrisis moesten bedrijven plots heel snel schakelen, soms met te weinig aandacht voor security als gevolg.”

Op heel lange termijn zal alles in de public cloud mogelijk zijn.”

Jeroen Huylebroeck, Cloud Consultant bij Bechtle direct Belgium

Evengoed kunnen we ook stellen dat IT-beveiliging dankzij de cloud positief evolueert. Jeroen Huylebroeck: “Enerzijds is er doorgaans een degelijke beveiliging opgezet voor de dienst die je afneemt bij de cloudpartner, omdat een stuk van de verantwoordelijkheid ook naar hem verschuift. Anderzijds maakt de brede standaardisatie qua beveiligingsplatformen het ook interessant om voor security op een gespecialiseerde partner te rekenen. Toch blijft security ook dan een gedeelde verantwoordelijkheid tussen provider en gebruiker.”

Jeroen Huylebroeck, Cloud Consultant bij Bechtle direct Belgium
Jeroen Huylebroeck, Cloud Consultant bij Bechtle direct Belgium

Cloud is groen

De coronacrisis versnelde bij veel bedrijven de stap naar clouddiensten. Kan cloud op een vergelijkbare manier ook helpen om andere vraagstukken op te lossen, bijvoorbeeld rond ecologie? Jeroen Huylebroeck: “Jazeker. Bedrijven die inzetten op groei, hebben daarbij per definitie capaciteit over in hun on-prem datacenter. De cloud neemt die nood aan overdimensionering weg en geeft zo ruimte voor 80 tot 90% vergroening, zeker wanneer we daarbij op grote schaal ook nog eens energiezuinige toestellen inzetten.”

Bechtle

Bechtle is een Europese IT-dienstverlener, gericht op de combinatie van directe verkoop van IT-producten en diensten van systeemhuizen.