Hoe publieke Cloud gebruiken en vendor lock-in voorkomen?

Fujitsu
Fujitsu
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

18 november 2021, 12:03 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:47

Verschillende publieke cloud platformen, waaronder AWS, Azure, Google Cloud Platform en Oracle cloud infrastructure, bestaan reeds langer dan een decennium. Toch worstelen verschillende bedrijven nog met de vraag hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van deze cloud platformen en tegelijkertijd een vendor lock-in kunnen voorkomen. In dit artikel beschrijven we twee strategieën die hierbij kunnen helpen.

Draaien de meeste applicaties in uw bedrijf vandaag nog op een VMware virtualisatielaag? Dan kan je je bestaande private cloud transparant uitbreiden naar zowel Azure als AWS. Met deze oplossingen wordt een zero-downtime migratie tussen private cloud, Azure en AWS mogelijk om bestaande applicaties of nieuwe applicaties naar public cloud te brengen. Bijkomende voordelen hiervan zijn onder andere:

· Makkelijk om in gebruik te nemen: Deze oplossing is straightforward. Het netwerk moet gekoppeld worden en er moeten VMware hypervisor hosts gekocht worden op de publieke cloud naar keuze. Klaar, hiermee heb je je bestaande infrastructuur al uitgebreid met een public cloud component.

· Staat je disaster recovery infrastructuur het merendeel van de tijd niets te doen? Bekijk dan de mogelijkheid van een cloud disaster recovery (as a service). Een disaster recover scenario hoeft vandaag niet langer te bestaan uit twee dedicated datacenters (waar er meestal één voor non-prod gebruikt wordt) met dure storage replicatie systemen. Met een cloud disaster solution heb je slechts een zeer kleine capaciteit in de cloud nodig die in geval van ramp automatisch kan worden opgeschaald, maar die je ook grotendeels kan afzetten als je ze niet nodig hebt.

· Flexibiliteit van resources: het beschikbaar stellen van nieuwe resources is snel en eenvoudig. Enkele minuten na het toevoegen van een nieuwe host is deze volledig ingericht en klaar voor gebruik in de cluster. Het toevoegen en verwijderen van hosts kan manueel of automatisch met Elastic DRS (dynamic resource scheduling) op basis van gebruik. Hierdoor kan uw VMC (VMware Cloud) op aanvraag worden geschaald om aan uw resourcevereisten te voldoen, waardoor u niet weken hoeft te wachten voordat hardware ter plaatse arriveert en wordt geïnstalleerd.

Ook de virtuele machines moeten niet voldoen aan de strikte t-shirt sizes die publieke cloud vendoren hanteren. Er kan dus geschaald worden naar de noden van de applicatie.

· Gebruik van bestaande management tools: Je beheerders kunnen gewoon verder gebruik blijven maken van hun vertrouwde VMware management tooling, beginnend bij de alom gekende vCenter suite. Je breidt de bestaande omgeving gewoon uit met de public cloud platformen naar keuze.

Bovenstaande voordelen hebben als gevolg dat deze oplossing de kostefficiëntie ten goede zal komen. Hierdoor stel je nieuwe bijkomende investeringen in hardware voor je private cloud of datacenter uit, zo kan je pieken in vraag en natuurlijke groei opvangen in de elastische public cloud. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om de capaciteit in je tweede data center (en misschien zelf gewoon heel het data center) die je nodig had voor disaster recovery te gaan afbouwen.

De tweede mogelijkheid om publieke clouds te gaan gebruiken en toch vendor lock-in te voorkomen is door gebruik te maken van containerizatie. De public clouds hebben elk een Paas (Platform as a Service) voor containerizatie (Azure Kubernets Service, Elastic Cloud Kubernetes on AWS, Tanzu on VMware). Deze platformen maken het heel makkelijk om te beginnen met contrainerizatie van je applicaties en systemen. Eens een applicatie omgezet is naar een gecontainerizeerde applicatie, is deze makkelijk in gebruik te nemen op de verschillende platformen.

Het omzetten van applicaties naar containers is een iets complexere oefening die zich loont door onderstaande extra voordelen:

· Door bestaande managed container oplossingen te gaan gebruiken is er niet langer een nood om een operating systeem te onderhouden. Hierdoor komen er ook computer resources vrij die anders nodig waren voor het draaien van het operating systeem.

· Schaalbaarheid: eens een applicatie in een container draait is het eenvoudig om een extra instantie van deze container te lanceren. Hierdoor kan men automatisch extra containers bij creëren als er een hogere workload is, en die ook weer afbouwen als de workload zakt. Hiermee kan men veel beter de gebruikservaring van de applicaties garanderen.

· Door correct applicaties om te zetten naar containers, wordt het bestaande landschap hervormd van een grote monolithische applicatie naar micro services. Dit werkt ook de flexibiliteit tussen verschillende platformen in de hand.

· Containers kunnen zeer goed worden ingezet in automatisatie waaronder devops, om de time-to-market te verbeteren en beter in te spelen op de trend van agile werken en continuous integration en continuous deployment om nieuwe functionaliteit snel in productie te brengen.

· Grotere security van containerized applicaties tov applicaties die in operating systemen draaien, dit kan zelfs een oplossing zijn voor je legacy applicaties die nog op end-of-support systemen draaien vandaag.

· Na de virtualisatie van 13 jaar geleden, is containerizatie de volgende grote optimalisatie die kan worden doorgevoerd.

Conclusie: beide oplossingen hebben verschillende voordelen. Maar een ideale strategie zou kunnen zijn om eerst het bestaande datacenter uit te breiden naar een publieke cloud, vervolgens te starten met de migratie van bestaande applicaties in een lift en shift methode. Tot slot kan er dan overgegaan worden naar het containerizeren van applicaties.