“Je moet heel goed weten waarom je voor de cloud kiest”
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
De cloud is meer dan een alternatief voor on-premise infrastructuur. De cloud opent de deur naar compleet nieuwe businessmodellen. Het eerste wat een bedrijf daarom nodig heeft, is niet zomaar een cloudservice, maar een cloudstrategie.
“Cloudificatie is een element binnen de digitale transformatie van een bedrijf”, zegt Filip Marchal, Manager Private Cloud bij Proximus NXT. “Wie kiest voor de cloud, kan zich beter focussen op activiteiten hogerop in de stack: activiteiten die voor waarde zorgen. De cloud laat ook toe om compleet nieuwe businessmodellen te bekijken.” Business: in de context van cloudificatie is dat het woord dat het eerst valt. De cloud zorgt in een vingerknip voor schaalbaarheid, een snelle time-to-market en een wereldwijd actieterrein. Tegelijk vraagt het gebruik van clouddiensten een nieuw soort awareness.
Meer dan louter kostenreductie
“Je moet de kosten goed in de gaten houden. Lift & shift – waarbij je bestaande on-premise applicaties naar de cloud verplaatst zonder ze aan te passen – komt vaak duurder uit dan werken met on-premise infrastructuur. De cloud vraagt een andere aanpak, een andere manier van werken. Jazeker, je kunt heel snel een ontwikkelingsomgeving opzetten of een applicatie wereldwijd uitrollen. Maar gebeurt dat niet kostenbewust, dan rijzen de kosten al snel de pan uit.”
Je mag de cloud dus niet louter zien als een middel om kosten te reduceren. Je moet verder kijken. “Je moet vooral goed weten waarom je voor de cloud kiest. Ideaal is dat je de oplossing neemt die het best je vraag en noden beantwoordt. En dat is niet noodzakelijk altijd de cloud. Dat zien we bijvoorbeeld duidelijk in de edge, waarbij bedrijven hun infrastructuur zo dicht mogelijk bij hun operationele omgevingen houden.”
Het ruimere kader
De juiste overweging kun je als bedrijf maar maken wanneer je over een duidelijke strategie beschikt. “Zomaar ‘iets met de cloud doen’, is een klassieke fout”, zegt Filip Marchal. “Je moet het binnen het ruimere kader van de digitale transformatie zien. In het beste geval start je vanuit een center of excellence, dat doorheen de organisatie bewustzijn creëert en het concrete beleid uitstippelt. Je hebt er een goede mix van governance en business insights voor nodig.”
“Alles evolueert richting een software-defined benadering. De cloud is zo niet alleen deel van de uitdaging, maar ook van de oplossing.”
Filip Marchal, Manager Private Cloud bij Proximus NXT
Opportuniteiten voor cloudtoepassingen bevinden zich onder meer bij organisaties die over grote datavolumes beschikken. “Denk aan nutsbedrijven”, zegt Filip Marchal. “Zij hebben in hun netwerken sensoren die meetgegevens afleveren. De analyse van die gegevens laat onder meer toe heel gericht techniekers op pad te sturen, in plaats van hen tussentijdse controles te laten uitvoeren op plaatsen waar dat eigenlijk niet nodig is. Zonder cloud is die aanpak niet mogelijk.”
Alles is software
Het voorbeeld toont aan hoe alles stap voor stap in software verandert. “Vroeger was alles infrastructuur, vandaag evolueert alles richting een software-defined benadering.” De snelheid waarmee de hyperscalers nieuwe services ontwikkelen en aanbieden, is er een goed voorbeeld van. “Als bedrijf zou je dat zelf nooit sneller of beter kunnen doen. Het is een voordeel dat je zo veel nieuwe ideeën aangereikt krijgt voor je business. Maar er is ook een mogelijk gevaar. Als je heel snel meegaat in zogenaamde preview services, is er altijd een kans dat die alsnog plots uit de catalogus van de hyperscaler verdwijnen.”
Extra aandacht voor security
Na die strategische keuzes volgt de operationele invulling van de oplossingen. Security maakt daar een essentieel onderdeel van uit. “Er kwam de voorbije jaren heel wat nieuwe regelgeving bij die een impact heeft op de omgang met data in de cloud. Ook die regelgeving – zoals GDPR – verplicht bedrijven om goed na te denken over welke data ze al dan niet in de cloud onderbrengen. De rol van de Data Protection Officer krijgt zo meer gewicht.”
De verwachting is dat ook nieuwe wetgeving – denk aan NIS2 of de Europese AI Act – stelselmatig invloed zal hebben op het gebruik van clouddiensten. Dat maakt de rol van de Chief Information Security Officer belangrijker in een bedrijf. “Maar evengoed biedt de cloud zelf ook tools om de nieuwe regels toe te passen en af te dwingen. Denk hierbij aan databescherming door middel van confidential compute-technologie of het afdwingen van het beleid rond security. De cloud is zo niet alleen deel van de uitdaging, maar ook van de oplossing.”
Meer info op www.proximusnxt.be