Neoria Flex Subscription: het consumptiemodel van de cloud in je eigen datacenter

Neoria
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

19 mei 2021, 16:24 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:45

Wat als je voluit zou kunnen rekenen op de zekerheid van je eigen, on-premise infrastructuur, maar daarbij toch alleen betaalt voor wat je gebruikt, zoals in de public cloud? Dat is precies wat Neoria Flex Subscription doet: het beste van twee werelden bundelen. Het resultaat is de combinatie van operationele en financiële flexibiliteit.

Kostenverlaging was voor heel wat bedrijven een argument om naar de public cloud te trekken. Maar in de praktijk hebben ze de maandelijkse facturen voor clouddiensten soms niet meer onder controle. En als data echt het nieuwe goud zijn, waarom zouden die bedrijven hun kroonjuwelen dan zomaar bij buitenlandse cloudproviders onderbrengen? “In de praktijk mogen we het niet zo zwart-wit stellen”, zegt Michiel Van Eyken, managing director bij Neoria. “De cloud biedt niet het antwoord op alle vragen, maar heeft tegelijk wel enorme troeven: flexibiliteit en schaalbaarheid.”

Shadow IT

Flexibiliteit is in de cloud inderdaad het sleutelwoord. Wie een kredietkaart heeft, kan meteen aan de slag. Dat zette onder meer bij IT-ontwikkelaars de deur open naar zogenaamde shadow IT. Via de cloud konden ze makkelijk een ontwikkelingsomgeving opzetten, zonder dat ze daarvoor eerst groen licht moesten krijgen bij de collega’s van infrastructuur. Maar zo nemen de kosten eerder toe dan dat ze afnemen, dat spreekt voor zich. Bovendien gebeurt het zonder dat de onderneming er het overzicht over kan bewaren.

In de cloud komen bedrijfsdata de facto onder de hoede van – meestal – Amerikaanse hyperscalers. Uiteraard bestaan er wettelijke kaders voor de bescherming van die gegevens. Maar wie zegt dat daar nooit verandering in komt? Als Belgische klant sta je tegenover de hyperscalers bovendien zo goed als machteloos. “Maar wat is het alternatief? Bedrijven vragen zich dat terecht af”, stelt Michiel Van Eyken. “Moeten ze dan maar zelf alle evoluties in IT-infrastructuur op de voet volgen en een eigen datacenter bouwen dat dezelfde flexibiliteit en schaalbaarheid biedt als dat van een hyperscaler?”

Neoria Flex Subscription: het consumptiemodel van de cloud in je eigen datacenter

Verbruik versus investering

Neoria – een bedrijf uit De Cronos Groep – biedt een oplossing die het mogelijk maakt IT-infrastructuur te consumeren zoals dat in de cloud zou gebeuren, maar dan zonder de risico’s en de afhankelijkheid van een hyperscaler. “Het gaat om on-premise infrastructuur, die we neerzetten in het datacenter van het bedrijf”, legt Michiel Van Eyken uit. “Dat bedrijf gebruikt de infrastructuur echter via een consumption-based model. Het financiert de infrastructuur dus niet meteen volledig, zoals bij een klassieke investering, maar betaalt in functie van zijn gebruik – net zoals het dat in de cloud zou doen.” Afhankelijk van de gekozen serviceformule staat Neoria daarnaast ook in voor technische ondersteuning en onderhoud.

Met die formule – Neoria Flex Subscription – biedt Neoria een dubbele portie flexibiliteit aan: zowel operationeel als financieel. “We hebben doorheen de jaren een ruime ervaring uitgebouwd met on-prem implementaties op maat van de behoeften van bedrijven”, zegt Michiel Van Eyken. “Dat blijven we uiteraard doen, alleen veranderen we het model dat ermee samenhangt. Onze formule zorgt voor het beste van twee werelden: de zekerheid van on-prem infrastructuur en de flexibiliteit van de cloud. Zo is het voor een bedrijf altijd duidelijk wat hij verbruikt, zowel on-prem als in de cloud. De vrijgekomen mensen en middelen kan de onderneming voluit inzetten bij de dingen die het verschil maken, zoals de versnelling van innovatie.”

Het beste van twee werelden: de zekerheid van on-prem infrastructuur en de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud.

Michiel Van Eyken, managing director Neoria

Vanaf twaalf maanden

NetApp is de eerste partner van Neoria die formeel in het nieuwe model meestapt. Klanten zullen on-prem van de geleverde infrastructuur kunnen genieten, zonder zichzelf vast te pinnen op een grote voorafgaandelijke investering. Instappen in Neoria Flex Subscription voor NetApp kan voor een termijn vanaf twaalf maanden. De verwachting is dat er op korte termijn nog heel wat andere leveranciers aansluiten op Neoria Flex Subscription. “We geloven in het idee van de hybride cloud. Maar de grote uitdaging bestaat erin on-prem en cloud optimaal op elkaar af te stemmen. Dat is wat we met onze formule willen bereiken: de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud, ondersteund door de zekerheid van het eigen datacenter.”

Neoria Flex Subscription: het consumptiemodel van de cloud in je eigen datacenter