SAS bouwt aan de toekomst van analytics in de cloud

SAS
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

19 oktober 2020, 11:16 Bijgewerkt op: 17 augustus 2022, 07:37

In alle sectoren hebben bedrijven de voordelen van de cloud ontdekt. Aangezien analytics traditioneel de data volgen, moet ook deze software naar de cloud migreren. SAS stapt daarom in een uniek partnerschap met Microsoft.

Schaalbaarheid en flexibiliteit van infrastructuur zijn twee onmiskenbare voordelen van de cloud. Bedrijven beschikken onmiddellijk over de tools die ze nodig hebben zonder dat ze hiervoor hoge kosten moeten betalen. Geen wonder dat migratie naar de cloud overal hoog op de agenda staat. Toch wordt daarbij niet meteen aan analytics gedacht. Zolang de bulk van de data in het eigen datacenter zit, heeft het immers weinig zin om analytics in de cloud te integreren. Maar op een bepaald moment dringt die vraag zich toch op.

Een diepgaande samenwerking tussen SAS en Microsoft moet die migratie naar de cloud gemakkelijker maken. Uiteraard is Microsoft in veel bedrijven al goed vertegenwoordigd. Wanneer klanten van SAS naar de cloud migreren, blijken ze vaak met Microsoft Azure te werken. Daarom koos SAS Azure als voorkeurprovider voor clouddiensten.

Natuurlijk zal SAS ook op de andere public-cloud platformen draaien, maar de samenwerking met Azure steunt op drie pijlers. In eerste instantie wordt de bestaande software van SAS geoptimaliseerd voor gebruik in Azure. Daarnaast zullen er nieuwe industrie-specifieke oplossingen voor Azure-gebruikers ontwikkeld worden, denk maar aan fraudedetectie, financiële riskanalyse en forecasting in retail. In november zal de nieuwe SAS Viya eerst exclusief voor Microsoft Azure beschikbaar zijn, in de loop van volgend jaar komt die dan naar Amazon Web Services en Google Cloud Platform.

Voor minder grote spelers kan cloud de drempel verlagen om van analytics te proeven. Zo stelt Accenture vast dat de cloud vooral in de middenmarkt snel inburgert. Bedrijven die met data willen experimenteren, hoeven dus geen grote sommen meer te investeren. Bovendien kan in slechts enkele uren tijd een volledig werkende SAS Viya-installatie bij klanten in de cloud draaien.

ModelOps

De integratie van het SAS-platform met Azure vormt ook een belangrijk hoofdstuk in het ModelOps-verhaal. Voor bedrijven is het essentieel om een model zo snel mogelijk in een operationele omgeving uit te rollen en resultaten te genereren.

ModelOps is ook een antwoord op de wildgroei aan tools die data scientists ter beschikking hebben. Denk maar aan open source. Voor IT is het een serieuze uitdaging om modellen in verschillende talen op een uniforme manier te implementeren. Vroeger ging zo vaak veel tijd verloren, omdat modellen vertaald moesten worden. Bovendien waren menselijke fouten nooit uitgesloten.

Tot slot is het belangrijk te benadrukken dat modellen ook na hun implementatie continu gemonitord en verbeterd moeten worden. Wat nu goed werkt, kan over een jaar niet meer volstaan. Dankzij de integratie in de Azure-cloud wordt het eenvoudiger om modellen te monitoren en automatisch van updates te voorzien.